Болови у куку сами по себи представљају здравствени проблем који спада у најчешћа обољена широм планете.

На откривању и превенцији потенцијалних проблема са боловима у куку, напредак је и те како видљив.

Исто тако, читав напредак у медицини, продужење живота, све веће и озбиљније схватање здравог начина живота као и повећање физичке активности, а поготово у спорту су, нажалост, довели до пораста броја обичних људи, па и спортиста, који имају проблема са боловима у куковима.

Само кретање, као и функционалност зглобова у људском телу се узимају здраво за готово. Људи често не размишљају колико су кукови битни за само функционисање и обављање дневних рутина човека.

Кукови су круцијални за наше ходање. Ако изузмемо падове или несреће, болови у куку се јављају углавном како старимо и улазимо у позније године.

Најчешће се може чути од наших бака и дека да имају проблема са куковима. Неретко се деси и повреда кука услед пада у старијем добу. Потом се могу појавити и компликације, па се често дешавају и операције кука.

Болови у куку - Жена трчи по путу - Зона Комфора - Центар за Рехабилитацију - Нови Сад

Код деце су проблеми са куком, скоро па неутралисани. Због напретка у медицини нека обољена су чак и искорењена.

Наравно, свеопшти напредак у медицини је померио границе живота, а самим тим, што смо старији, чешће се јављају болови у куку и коленима, па и у осталим зглобовима на телу.

Узмимо податак да је у развијеним земљама животни век преко 75 година, и да расте како напредује медицина, долазимо до закључка да ћемо сви, пре или касније имати проблема са зглобом кука, поготово ако не водимо рачуна о личној постури.

Шта је Коксартроза и који су њени симптоми?

Коксартроза представља дегенеративно обољење зглоба кука које се најчешће јавља код старијих људи.

Често се појављује полако и постепено и у виду губитка зглобне хрскавице, сужавањем зглобног простора, и на крају долази до стварања остеофиtа, тј дегенеративних промена на зглобу кука.

Сама крајња фаза се огледа у оштећењу главе бутне кости, које доводи до укочења зглоба.

Најчешћи симптоми могу бити болови у препони приликом регуларног ходања, а да је при томе сам покрет зглоба кука ограничен.

Ограничена покретљивост и сам бол могу да узрокоју неправилан покрет, ход, а он даље да доведе до појаве сколиозе, о којој смо више писали овде, као и болова у лумбалном делу кичме и коленима.

Болови у куку и физикална терапија

Најучесталије методе за лечење и опоравке након повреде кука су различите врсте физикалне терапије. Шта тачно представља физикална терапија и које постоје, можете да прочитате у нашем тексту.

Методе могу бити различите, али било која за коју се Ваш физиотерапеут одлучи је круцијална за опоравак Вас и Вашег кука.

Физикална терапија зауставља болове у куку, а при томе повећавају функционисање самог зглоба кука и самим тим Вам омогућавају да боље, лакше и без болова ходате и обављате остале активности.

Неке од метода физикалне терапије су:

  • Масажа
  • Кинезитерапија
  • Хидротерапија
  • Електротерапија
  • Термотерапија и др.

Зона Комфора – Центар који ће решити Ваше болове

Центар “Зона комфора” настао је у циљу да реши проблеме са којима се људи носе свакодневно. Хајде да кажемо овако. Лични циљ читавог центра је да се људи осећају лепо у свом телу и кожи.

Према томе, ако имате болове у куку, проблеме са мишићно-скелетним системом, или деформитетима кичменог стуба, ми смо ту за Вас.

Својим знањем, пријатељским односом и саветима желимо да сваком нашем клијенту омогућимо што квалитетнији живот.