Дискус хернија (discus hernia) представља промењено стање дискуса настало услед дегенеративних промена, а не толико ческо приликом трауме. Оваква промена доводи до појаве избочења, а потом таква промена доводи до појаве притиска на одређене делове тела, и самим тим ствара тегобе за нормално функционисање кичменог стуба.

Лечење дискус херније може бити оперативно, али чешће преовладава неоперативно лечење. Конзервативно лечење, тј програм који садржи киропрактику, физикалну терапију, уз адекватно “подешене” терапијске вежбе даје најбоље резултате.

Шта су дискуси?

Дискуси су смештени између пршљенских тела 24 слободна пршљена наше кичме. Они амортизују покрете кичменог стуба и садрже велики проценат воде, па их зову и воденим јастучићима.

Дискуси, сами по себи нису зглобови, али својом висином, грађом, и најбитније, покретљивошћу у сва четири смера се понашају као полузглобови.

Дискус Хернија - Бол у Леђима - Зона Комфора Центар Киропрактике и Рехабилитације

Без дискуса коштани сегменти наше кичме не би били у стању да издрже напоре који су неопходни за нормално функционисање.

Неактивност човека доводи до бржех дегенеративних промена на самом дискусу. Губе високи садржај воде, што доводи до промене механичког својства, а самим тим и смањује еластичност дискуса. Услед свега тога може доћи до истискивања из свог лежишта, тј до испупчења прстена који потом притиска корен нерва, овојницу нерва, а у тежим случајевима да сужава спинални канал и притиска кичмену мождину. То доводи до појаве бола у том делу леђа.

Такође постоје различити облици дискуса. Постоји:

  • бубрење диска – anulus fibrosus је благо истегнут (почетак дискус херније) и долази до мањег испупчења. Чак и када се скине притисак са диска испучење се не повлачи.
  • протрузија диска – настаје ако прстен напукне до спољних слојева, при чему спољни слојеви остају читави, те се ткиво избочи пут споља, али не излази ван границе диска и још увек има везу са диском. Долази до пуцања већине валакана anulus fibrosusa, тако да се унутрашњи материјал једва држи. Испупчење је много веће него код бубрења.
  • екструзија диска – пролапс међупршљеног диска. Код ове фазе унутрашњи део nucleus pulposus је потпуно пробио влакна прстенастог дела anulus fibrosusa и сада је материјал изашао ван диска, али се још увек држи за диск.
  • секвестрација диска – најтежа фаза у којој долази до неповратног одвајања материјала од диска.

Када се појављује дискус хернија?

Диску хернија се најчешће јавља у тридесетим годинама и првој половини четрдесетих. Наравно, модеран начин живота, који доводи до занемаривања нашег кичменог стуба узрокованог физичким пословима, или онима у којима седимо у столици преко 8 часова доводе до појаве дискус херније код млађе популације.

Може се јавити у свом акутном, субакутном и хроничном облику.

Дискус хернија као болест дискуса се може десити на било ком дискусу нашег кичменог стуба. Наравно, пракса је показала да се на одређеним местима јавља ова бољка чешће у односу на друге делове кичме.

Најчешће се јаља у лумбалном делу кичме и то сегмената Л4-Л5 i Л5-С1 пршљенова, јер последња два сегмента трпе највећи статички и динамички притисак.

У вратном делу се најчешће појављују у Ц5-Ц6 и Ц6-Ц7, на делу кичменог стуба где вратна прелази у грудни део кичме, и где је динамички најоптерећенија.

Дискус хернија у грудном делу је доста ретка, јер је грудна кривина ригидна и одређена коштаним структурама.

Симптоми и лечење дискус херније

Дискус хернија најчешће ствара тегобе у виду бола у леђима, врату и грудима. Такође, бол се може приказати и у препонама, мишићима, доњем делу леђа.

Ово обољење доводи до немогућности обављања стандардних физичких активности, појаву главобоља, вртоглавица, утрнулост руку и ногу, и слично.

Најчешће, операција није потребна како би се решио овај проблем. Исто тако веома је битно да се на време открије проблем и започне процес рехабилитације.

Најефикаснији начин лечења дискус херније је комбинација киропрактике, физикалне терапије, кинези терапије и спиналне декомпресије.

А наш стручан тим, има искуства у лечењу оваквог стања.

Са годинама искуства иза себе, редовним усавршавањем и напредовањем, чланови тима центра Зона Комфора ће Вам комбинацијом горе поменутих метода омогућити живот без болова у леђима.