Имали смо ту част да нас наш оснивач и власник Ђорђе Марковић гостује на Новосадској Телевизији у оквиру јутарњег програма званог Новосадско Јутро. Током веома пријатног разговора од неких 15-20 минута теме које су се начеле су везане за здравље кичменог стуба.

Здравље кичменог стуба

Деформитети кичменог стуба су учесталији проблем код деце и одраслих и према томе здравље кичменог стуба је од пресудног значаја у модерном доба.

Постоје различити деформитети кичме, а ми ћемо Вам само укратко споменути неке које смо кроз разговор на Новосадској телевизији детаљније прошли.

Сколиоза

Сколиоза представља бочно кривљење кичменог стуба и најчешће је последица неактивности код деце, неправилног седења, и превеликог оптерећења кичменог стуба(нпр. тешке школске торбе). Она може бити урођена или стечена. Када је кривина кичме већа од 10 степени, онда се такав вид деформитета сматра сколиозом.

Кифоза

Кифоза је деформитет кичме који карактерише повећање физиолошке кривине грудног дела кичме, према натраг.

Најбоље се примети када су особи рамена повијена унапред. Самим тим се да приметити грба, тј гибус на леђима.

Лордоза

Лордоза представља повећање предње кривине лумбалног дела кичме и нагињање карлице према напред.

Нормалне вредности лордозе у лумбалној регији су од 15 до 30 степени. Често се лордоза појављује у комбинацији са кифозом.

Здравље кичменог стуба код деце

Већина разговора се водила у вези деформитета кичменог стуба. Такође, здравља кичменог стуба и самих тегоба које могу да изазову код деце.

Због чега је битно на време открити саме проблеме са кичмом, како их решити и како се појаве ти проблеми можете да послушате у видеу испод, који је постављен на YouTube канал Зона Комфор.

На видеу се налази читаво гостовање у Новосадском јутру и вреди га погледати.

Сазнајте како да помогнете Вашој деци на време.

Ваша Зона Комфора