Физичка активност је итекако битна за добробит нашег тела и здравља. Али, шта се деси када наши мишићи и тело више нису у стању да обављају физичке активности? У том тренутку, нажалост, потребна нам је помоћ и ту се појављује кинезитерапија!

Кинезитерапија представља једну врсту физикалне терапије.

Шта је Кинезитерапија?

Дакле, кинезитерапија је саставни део физикалне терапије и рехабилитације. Потиче од грчке речи кинезис што значи покрет. У питању је дакле област физикалне терапије која користи покрет као методу лечења.

У зависности од дијагнозе, одређује се програм вежби које раде на активирању одређених мишића код којих је присутан проблем. Кинезитерапија може да се односи на једну групу мишића или на више њих.

Као део физикалне терапије представља један од најбитнијих аспеката медицинске рехабилитације.

Када се примењује кинезитерапија?

Следеће ствар која је јако битна јесте да разумете да је кинезитерапија саставни део ширег спектра терапија, који се назива физикална терапија.

Терапеут Лепи Кинези Траку на Колено Мушкарца.

Сврха физикалне терапије јесте смањење бола и побољшање општег здравственог стања.

Постоје разне физикалне терапије, које се примењују у зависности од здравственог проблема, па према томе постоје следеће физикалне терапије:

 • кинезитерапија,
 • електротерапија,
 • ласеротерапија,
 • термотерапија,
 • сонотерапија,
 • криотерапија,
 • механотерапија.

Након што се одради контрола, коју врше стручна лица, из нашег Зона Комфора центра за рехабилитацију и киропрактику, прописује се одређена врста терапије.

Кинезитерапија заузима важну улогу код рехабилитације спортских повреда.

Битно је нагласити још и да се кинезитерапија примењује превентивно јер јача имуни систем и има позитиван утицај на психолошко стање човека.

Коме се препоручује кинезитерапија?

Кинезитерапија се препоручује код различитих ортопедских проблема попут прелома костију и спортских повреда као што су дистензија, угануће, делимичне или потпуне руптуре лигамента, као и код отока и након ударца.

Препоручује се пацијентима са реуматолошким проблемима попут гонатрозе, такође помаже код напетости и бола у мишићима, код упале ткива као код синдрома смрзнутог рамена.

Исто тако је веома учинковита код неуролошких проблема попут мултипла склерозе, можданог удара, мишићне дистрофије.

Које вежбе спадају под кинезитерапију?

Кинезитерапија обухвата активне и пасивне вежбе. Активне вежбе захтевају вољну мишићну активност, док се пасивне вежбе раде са пацијентима који нису у стању да самостално изводе активне покрете.

Хроничан Бол и Акутни Бол - Лечење и Превенције - Зона Комфора

Наравно, кинезитерапија може и да се комбинује са другим методама физикалне терапије ради успешније рехабилитације.

Основни принципи ове врсте физикалне терапије су вежбе које раде на повећању обима покрета, вежбе снаге и вежбе истезања.

Ове вежбе имају за циљ јачање мишићно-скелетне структуре, смањују бол и повећавају васкуларизацију.

Код старијих пацијената принципи кинезитерапије могу да се користе ради саме активности, док се код осталих пацијената примењују ради уклањања бола и враћања клијента нормалним животним активностима.

У зависности од стања пацијента користе се:

 • активне потпомогнуте вежбе,
 • самосталне активне вежбе,
 • активне вежбе са оптерећењем,
 • пасивне вежбе.


Резултати кинезитерапије

Након кинезитерапија очекује се значајно побољшање функционалности мишића и зглобова али и кардиоваскуларног и респираторног система.


Такође је битно имати на уму да трајање кинезитерапије зависи од случаја до случаја и да понекад проблем може бити решен кроз само неколико третмана, а понекад је за то потребно више месеци.


Јачање мишићно-скелетне структуре је процес који траје, стога је веома битно не прескакати вежбе како би се постигли максимални резултати.

Уколико имате проблем, не брините се, све је решиво, јер наш стручан тим ће се постарати за Вас. Зона Комфора представља центра за киропрактику и рехабилитацију која ће дати све од себе како би отклонила Ваше здравствене проблеме.

Према томе, слободно нас контактирајте уколико имате било каква питања и пратите нас на нашим друштвеним мрежама, Инстаграм налогу и Фејсбук страници, јер ту можете да пронађете прегршт квалитетног материјала за Вас и Ваше здравље.