Данас ћемо писати о кифози и лордози, а сколиози смо посветили читав текст и можете га пронаћи овде.

Кифоза

Кифоза је деформитет кичме који карактерише повећање физиолошке кривине грудног дела кичме, према натраг.

Најбоље се примети када су особи рамена повијена унапред. Самим тим се да приметити грба, тј гибус на леђима. Такође, једна од нуспојава кифозе јесте изглед повећаног стомака и ако особа није гојазна. Стомак изгледа веће него што он то уствари јесте. Још једна карактеристика кифозе јесу увучене груди.

Кифоза и Лордоза - Деформитети Кичме - Зона Комфора

Кифоза настаје као последица једног од следећа три разлога:

  • Слаби леђни мишићи
  • Неактивност код деце
  • Генетске предиспозиције

Исто тако у етиолошком смислу постоје постурална и структурална кифоза.

Постуралну кифозу срећемо у свакодневном животу. Настају услед лошег држања и положаја кичме у свакодневним активностима, као што су погрбљено седење приликом читања или погрбљени положај кичме приликом неког физичког рада.

Структуралне кифозе, код деце, могу се јавити због слабијих мишића екстензора кичме, и то код брзог раста детета. Такође, јављају се код присутног рахитиса, или неке болести, која исцрпљује организам.

И ако не можемо са сигурношћу да тврдимо, сигурно одређени утицај на појаву кифозе, па тако и лордозе код деце има и савремени начин живота.

Тешке торбе за школу, претерано седење (школска клупа, за компјутером или конзолама), претерано гледање у телефоне при неправилном положају тела су само неке од ситуација које могу да доведу до појаве деформитета кичме.

Лордоза

Лордоза представља повећање предње кривине лумбалног дела кичме и нагињање карлице према напред.

Нормалне вредности лордозе у лумбалној регији су од 15 до 30 степени и често се лордоза појављује у комбинацији са кифозом.

Кифоза и Лордоза Лечење и Вежбе - Зона Комфора

Симптоми се најчешће огледају у виду претераног замора, бола у леђима, као и немогућност извођења одређених радњи и покрета и то у зависности од старосног доба особе која пати од лордозе.

Терапија се углавном базира на вежбама, тј кинезитерапију, док се екстремнијим методама (хируршке интервенције) прибегава када су настале коштане деформације.

Зона Комфора – Центар Киропрактике Који Лечи Деформитете Кичме

Било који вид деформитета кичме, као и бола, Зона Комфора и наш тим стручњака ће учинити све што је у нашој моћи да Вас излечи.

Програми које користимо у циљу решавања деформитета кичме су ДНС и ШРОТ. Писаћемо у детаље како и због чега користимо баш ове програме, а док чекате те чланке, можете мало више да сазнате о ШРОТУ овде, док о ДНС програму прочитајте више овде.

У улици Дожа Ђерђа 30, у Новом Саду, налази се центар за киропрактикурехабилитацијуфизикалне терапије и масаже “Зона Комфора”.

Центар “Зона Комфора” настао је у циљу, да омогући сваком са проблемом, да се поново осећа лепо у свом телу.

Зона Комфора Центар Киропрактике Кинезитерапије и Рехабилитације

Бавимо се решавањем различитих болних стања везаних за мишићно-скелетни систем, деформитетима кичменог стуба.

Са нашим искусним тимом, који је посвећен свакој особи максимално, сви проблеми са Вашим телом су решиви.

Сваког петка ћемо Вам доносити нове и занимљиве текстове на нашем блогу, док осталим данима нас потражите на Инстаграм или Фејсбук страници Зона Комфора. Ту ћете пронаћи прегршт квалитетног видео материјала, слика,и осталог садржаја, који Вам могу помоћи у решавању Ваших здравствених проблема.