Манипулација фасције представља ручну технику коју физиотерапеут користи како би растеретио особу и њен одређени део тела од бола и којом се третира дубока фасција.

Она представља рехабилитациону физиотерапију и сматра се једном од иноватиних метода лечења бола код човека.

Манипулације фасције је сама по себи мануелна техника.

Ову методу је развио Луиђи Стеко (Luigi Stecco). Овај физиотерапеут је био пионир и први је нагласио важност фасције у лечењу мишићно-скелетних болних стања.

Хајде прво да одговоримо на питање шта је уопште фасција.

Манипулације Фасције

Фасција представља овојницу од еластичног везивног ткива које обавија цело тело, мишиће (дубока фасција) и унутрашње органе (висцерална фасција).

Њена улога је да омогући клизање између слојева ткива, као и да преноси силе које се стварају у телу.

Дубока фасција је богата са крвним судовима и завршетцима живаца, различитим рецепторима за бол и притисак. Проблем се створи када дође до дензификације, односно лепљења слојева фасције, што даље доводи до немогућности адекватног клизања мишићних влакана и самим тим доводи до поремећаја покрета, појаве бола, и ограничења самог покрета.

Како би се правилно изводила манипулација фасције, потребно је проћи адекватну обуку и стећи квалификације за употребу ове модерне методе.

Да ли и како делује манипулација фасције?

Сама техника манипулације фасције је корисна за решавање проблема остео-миоартикуларне природе. Пре свега, одлично решење када осећате болове у врату, имате промене у држању или покрету.

Дезинфикација фасције може настати приликом траума као што су ударци у спорту, али и након операција.

Такође, може се примењивати код болности у свим зглобовима, као што су кук, колено, лакат, скочни зглоб и сл. Добра ствар је што се може применити и на одрасле и на децу.

Препоручује се професионалним спортистима који се често излажу великим физичким напорима, напрежу своје тело током наступа и тренинга. Ова метода се користи и превентивно, како би се спречили потенцијонални проблеми са повредама.

Дубоком масажом одређене тачке фасције постиже се унапређење клизања између слојева фасције, такође се смањује тензије и доводи се до опуштања мишићних влакана.

Пронађе се тачка, манипулише се фасцијом, и резултат је упостављен правилан покрет, као и уклоњен бол.

Предност ове методе је што се може радити на удаљеним тачкама што омогућује третирање у раним акутним фазама када је ткиво упаљено.

Манипулација фасције и њене предности

Предности ове посебне технике ручне манипулације се огледају у томе што се особа ослобађа болног стања и враћа се нормалан и пун покрет.

Самим тим делови тела који су били под болом су након ове методе враћени у “нормално стање” и постају мекани и обављају своју функцију 100%.

Да ли је болна манипулације фасције?

Пре самог почетка манипулације и третмана, ради се провера стања особе, као и само упознавање особе са самим третманом.

Пацијент може осетити бол, то се не крије. Првих пар третмана манипулације могу да изазову бол, али како се третмани понављају, сам бол се смањује и на крају нестаје у потпуности.

Напредак је скоро па видљив одмах након третмана, тако да се ова модерна метода препоручује све чешће.

Зона Комфора – Центар киропрактике и рехабилитације

Центар “Зона комфора” настао је у циљу, да омогући сваком да се поново осећа лепо у свом телу.

Код нас можете да доживите право олакшање и решавање болног стања, јер наш тим прати најмодерније методе, као што је и горе описана манипулације фасције.

Како би сте се уверили о све што Вам причамо, контактирајте нас и закажите Ваш преглед.