Реч спондилоза зна да пробуди нелагоду код особе, када је чује.

Због чега је то тако?

И ако је ова реч веома позната, и већина Вас ју је чула, да ли сте знали са чим се ова реч повезује?

Спондилоза представља дегенеративне промене на кичми које се дешавају природно, путем старења. Може се десити да промене узнапредују толико да изазову болове у пределу кичме, врата, као и да смање покретљивост особе.

Хајде да кажемо овако, спондилоза представља генетски условљену промену, тј процес старења доводи до овог обољења.

Спондилоза и њени узроци

Као што смо изнад написали, спондилоза је дегенеративни процес који је неизбежан и њен узрок је природа, тј старење особе. Али, брзина којом се спондилоза развија и време њене првобитне појаве и прављење проблема је нешто на шта можемо да утичемо.

Старећи, дискови код људи се исушују, постају тврди, тањи, и губе способност амортизације. Фасетни зглобови, који се налазе између пршљенова такође почињу са годинама да слабије “раде” свој посао. Хрскавица се троши, кости почињу да стварају међусобно трење.

Све то доводи до појаве спондилозе.

Горе наведе ситуације су оне на које не можемо да утичемо, оне ће се десити старењем, и то је неизбежно. Оно на шта можемо да утичемо је у коликој мери и колико брзо ће доћи до појаве спондилозе.

Жена осећа бол у леђима - Спондилоза - Зона Комфора Нови Сад - Киропрактика и рехабилитација

Човек је увек себи био највећи непријатељ, па тако је и у овој ситуацију.

Модеран начин живота, убрзан ритам, слабија кретња, послови који све више изускују седење (да ли у столици или за воланом) и све мања и ређа физичка активност доводе до убрзања процеса дегенерације и појаве спондилозе.

Сваки делић кичме који омогућава покрет је подложан старењу и хабању. Сваки зглоб, лигамент или дискус.

Некоришћењем, или још горе неправилним коришћењем или превеликим оптерећењем, сви делови кичме се брже и јаче троше, самим тим им се смањује покретиљивост, губи функција и на крају оно очигледно, појављују болови.

Генетика игра озбиљну улогу у појави спондилозе. Уколико неко у Вашој ближој породици има овај вид проблема, постоји велика могућност да га и Ви наследите.

Ређи су узроци болова у врату и кичми запаљенски процеси, тумори, повреде, остеопороза и слични.

Лечење спондилозе

Најбитније је добро поставити дијагнозу. Шта то значи?

Па, налаз на кичми, тј дегенеративне промене, треба добро анализирати и уведети да ли те промене могу да изазову постојеће проблеме и симптоме код особе која се жали на бол.

Створене дегенеративне промене у почетном стадијуму могу бити компензоване активношћу мишића и према томе као терапија се обавезно препоручује киропрактика. О овој теми можете више да прочитате овде.

Наравно, сваки вид терапије, тј киропрактике мора бити прилагођен особи са болом и дозиран.

У већини случајева спондилоза узрокује мање болове, благу укоченост и не захтева посебно лечење и то је још један од разлога због чега се киропрактика сматра идеалним решењем.

Сем киропрактике, користе се и друге неинвазивне методе као што су:

  • Ултразвучна терапија
  • Кинезитерапија
  • Терапеутска масажа
  • Електротерапија

Кинезитерапија је можда и најважнија неинвазивна метода, јер управо вежбањем успоравамо настајање дегенеративних промена на кичменом стубу.

Надамо се да Вам је овај текст био од помоћи, да сте боље упознати са појмом спондилоза и како она утиче на нас.

Уколико имате проблеме везане за мишићно скелетни систем, јавите се нашем стручном тиму, а ми ћемо дати све од себе да вам помогнемо у превазилажењу вашег проблема.

Ваша Зона Комфора.