Prevashodno bi smo krenuli od objašnjenja da cervikalni deo kičme jeste vratni deo kičme. Samim tim, naziv diskus hernija vrata je često primenljiva prilikom pojave cervikalnog sindroma.

E sad, šta je uopšte ovo bolno stanje kičme vrata i kako možemo da ga se rešimo?

Hajde da prvimo razjasnimo šta je tačno cervikalni sindrom. On predstavlja skup simptoma koji se ispoljavaju kao bolno stanje, sa primarnom lokacijom u vratnom delu kičme i potiljku. Takođe, sama bol može da se širi na ramena, ruke, lopatice i leđa.

Sam cervikalni sindrom možemo da podelimo prevashodno na cervikocefalni i cervikobrahijalni sindrom. Takođe, postoje dodatne podele kao što su spondiloza, diskartoza, unkartoza, faset sindrom, i jedan od najtežih ispada centralna mijelopatija.

Bol u vratu – Bol savremenog načina života

Nažalost, sama bol u vratu, može da se javi kod bilo koje osobe na našoj lepoj planeti Zemlji. Kod većine ljudi, glavni uzroci pojave bola u vratu, tj cervikalnog sindroma su direktno povezani i sa modernim načinom života. Loše držanje, dugo sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, koje potom dovodi do slabljenja mišića tela, pa tako i vrata, dovode do pojave ovog sindroma, pojave bolnog stanja u predelu vrata, a sami uzroci mogu biti direktno ili indirektno povezani sa modernim, “brzim” načinom života.

Sve više, naši poslovi se svode na višečasovno sedenje, bilo u stolici, kolima, pa i u mega popularnim lazy bag-ovima, koje možemo sve više da viđamo u IT kompanijama.

Sve to utiče na naš organizam, našu kičmu i nas same, i ako spojimo više ovih faktora, shvatimo da je bolno stanje u nekom predelu tela, neminovnost.

Naravno, nije jedini krivac za pojavu cervikalnog sindroma moderan život. Takođe, moguće je doživetu mehaničku povredu ili traumu, i samim tim bol u vratu može da se pojavi. Jedan od primera ovih vrsta povreda su saobraćajne nesreće.

Isto tako, postoje različite mogućnosti koje mogu dovesti do bola u vratu, kao što su kompresije, različiti upalni procesi, nervna oštećenja u vratnom (cervikalnom) delu kičme, i drugi.

Još jedna bitna stvar. Ovaj problem se javlja usled degenerativnih proces isto. Kao što svi znamo, vreme se ne može zaustaviti. Stareći, smo manje otporniji na određene stvari koje smo, u našim 20-im mogli “laganije” da iznesemo.

Već nakon 30. godine, diskovi, koji su između pršljenova gube vodu, postaju manje fleksibilni i troše se. Samim tim mogu dovesti do pojave diskus hernije. O njoj više možete da pročitate u našem drugom tekstu.

Simptomi cervikalnog sindroma

Ovaj sindrom se najčešće pojavljuje kao visok bol i napetost u vratu, lopaticama, leđima, ramenima i potiljku, kao što smo već i spomenuli.

Sam obim pokreta je smanjen, jer sam bol prati i osećaj ukočenosti, a samo područje na kojem se bol oseti, je osetljivo na dodir. Nije isključeno da se jave i osećaji trnjenja ruku i prstiju.

Ovaj vid bolnog stanja je krajnje ozbiljan, jer može da izazove i glavobolje, i to veoma jake glavobolje, koje mogu biti praćenje vrtoglavicom i zujanjem u ušima.

Cervikalni sindrom i njegovo lečenje

Kao i kod svakog bolnog stanja, lečenje zavisi od težine simptoma, kao i od svakog pacijenta ponaosob. Sam cilj lečnenja je ublaženje, a potom i trajno uklanjanje bola u predelu vrata.

Često možemo videti, da nakon određene nesreće ili povrede, nošenje kragne može i te kako da pomogne u sprečavanju širenja bola, kao i u njegovom neutralisanju.

Naravno, sve je do nas, kao osobe. Koliko želimo da se izlečimo i koliko smo voljni da se posvetimu otklanjanju bolnog stanja. Uz adekvatan tim stručnjaka, kao što se nalaze u našem centru Zona Komfora u Novom Sadu, svako bolno stanje je rešivo.

Cervikalni sindrom se može kontrolisati fizikalnim terapijama, korektivnim vežbama, vežbama istezanja, i raznim relaksacionim metodama. Neke od najpoznatijih su masaža, mobilizacija zglobova vrata, manuelne trakcije, i slično.

Naravno, poslednja stvar za rešenje, je i hirurški zahvat, ukoliko je oštećenje veoma ozbiljno i ukoliko manje invazivne metode ne daju rezultate.

Naš tim, u centru Zona Komfora, je pobornik rešenja bolnog stanja bez hirurških intervencija. Nalazimo se u Doža Đerđa 30, u Novom Sadu, i tu smo da Vam rešimo bilo kakav bol.

Vaše blagostanje je naš cilj!