Динамичка неуромускуларна стабилизација – пут ка правилним моторичким обрасцима

Болови, неправилно држање, ограничена покретљивост, дегенеративни процеси, обољења и повреде чести су проблеми са којима свакодневно живи велики број људи. Једна од метода која налази широку примену у третирању поменутих стања је и динамичка неуромускуларна стабилизација.

У питању је посебан програм вежби који се примењује као форма физикалне терапије, у комбинацији са киропрактиком или као саставни део персоналних тренинга спортиста. Њена учинковитост огледа се у отклањању читавог низа проблема локомоторног система, повећању стабилности, равнотеже и правилном извођењу покрета.

У центру Зона комфора овај вид вежби спроводи се под стручним надзором, а резултати који се постижу су изузетни.

На чему је заснована динамичка неуромускуларна стабилизација?

У најранијем периоду живота, од узраста од свега неколико месеци па до краја прве године, деца развијају систем покрета који имају заједнички циљ – усправљање на две ноге и ход. Уколико се посматра развој било ког детета без физичких и неуроразвојних сметњи, примећује се да је модел по коме деца изводе поменуте покрете јединствен, тј. да се фазе и врсте покрета развијају и усвајају на идентичан начин током овог периода.

Како би успело да прохода, дете мора да има стабилан труп који је у стању да се одупре сили гравитације. Када се постигне стабилност трупа, покрети екстремитета се могу изводити лако и без ограничења. Овакав модел покрета остаје дубоко урезан у нашем нервном систему и чини добру основу за терапеутске вежбе током каснијих фаза живота.

Динамичка неуромускуларна стабилизација базира се управо на принципима развојне кинезиологије и развијена је од стране стручњака из неколико области, укључујући неурологију, неуроразвојну рехабилитацију и физијатрију.

Шта подразумевају ДНС вежбе?

Пре него започнемо спровођење вежби по овом моделу, спроводи се дијагностика и процена локомоторног стања пацијента и прави план функционалних третмана. У случају доброг општег стања, вежбе се могу изводити у оквиру групе, мада су индивидуални третмани уобичајена пракса код постојања проблема који изускују већу пажњу.

Као што смо раније напоменули, покрети типични за ране фазе кинетичког развоја који укључују пузање, котрљање, стајање, чучање и ходање чине основу динамичке неуромускуларне стабилизације. Када се код одрасле особе уоче одступања од правилних моторичких образаца, примењују се одговарајуће корективне вежбе како би се постојеће неправилности умањиле или потпуно отклониле.

Ова врста вежби због тога у великој мери подсећа на покрете бебе. Заснива се на заузимању положаја типичних за рани период живота и понављању детаљно разрађених покрета. Спроводи се на систематичан начин и након извесног времена доводи до поновног успостављања правилних моторичких образаца.

ДНС третмани обично подразумевају вежбе стабилизације, мобилности, равнотеже и флексибилности. Поред тога, вежбе дисања такође су неизоставан елемент, јер правилан положај дијафрагме и интраабдоминални притисак који свесно стварамо, играју важну улогу у правилном извођењу покрета.

Шта се постиже динамичком неуромускуларном стабилизацијом?

Неправилно извођење покрета током дужег временског периода може изазвати читав низ проблема, због чињенице да су због ових неправилности поједини делови тела изложени великој количини притиска. Најчешће је у питању преоптерећење кичменог стуба, што за резултат може имати појаву бола, губитак стабилности, поремећај равнотеже, укоченост или ограничену покретљивост. Неретка су и много озбиљнија стања попут дискус херније или настанак разноразних повреда.

ДНС третмани имају за циљ постизање стабилизације, која је главни предуслов за успостављање равнотеже, отклањање бола и усвајања правилних модела покрета. Постиже се контрола више група мишића истовремено, успоставља правилно дисање и поправља моторика. Све то се преноси на свакодневне активности, чиме се у многоме поправља квалитет живота.

Када ДНС постиже најбоље резултате?

Постоји читав низ стања у којима се ДНС третманима постижу одлични резултати. Ту пре свега спадају деформитети кичме као што су сколиоза и кифоза, одређена неуролошка стања попут мултипле склерозе, можданог удара, мишићне дистрофије. Ефикасни су и код отклањања бола, укочености и слабе покретљивости.

Када су у питању особе које се баве спортом, ДНС има значајну улогу у спречавању повреда и побољшању перформанси кроз поправљање образаца покрета и унапређивање опште физичке способности. Савршено уравнотежени и правилно изведени покрети код спортиста често су резултат управо овакве врсте вежби.

За крај: зашто се окренути третманима динамичке неуромускулaрне стабилизације?

Савремени начин живота, послови које обављамо и недовољна физичка активност остављају дубок траг на опште стање нашег организма. Често смо суочени са болом, притиском и стресом који нам отежавају свакодневно функционисање.

Захваљујући својој учинковитости, ДНС третмани ће готово без изузетка довести до значајног побољшања нашег општег стања и помоћи у отклањању ових распрострањених проблема.