Сви знамо колико су физичка активност и кретање битни за здравље. Међутим, шта се деси када наши мишићи и тело више нису у стању да несметано обављају ову функцију?

У том случају кинезитерапија и физикална терапија представљају прави спас.

Уколико нисте сигурни у значење ова два појма, не брините, објаснићемо вам све што је потребно да знате.

Физикална терапија је једна од најстаријих врста медицинског лечења, датира још из времена старог Египта, Грчке и Рима и има за циљ да у што краћем року врати покретљивост, отклони бол и омогући пацијенту опоравак.

Постоји много различитих врста физикалне терапије које се примењују код различитих стања пацијената, а кинезитерапија је управо једна од њих.

Шта је то кинезитерапија?

Дакле, кинезитерапија је саставни део физикалне терапије и рехабилитације. Потиче од грчке речи кинезис што значи покрет. У питању је дакле област физикалне терапије која користи покрет као методу лечења.

У зависности од дијагнозе, одређује се програм вежби које раде на активирању одређених мишића код којих је присутан проблем. Кинезитерапија може да се односи на једну групу мишића или на више њих.

Као део физикалне терапије представља један од најбитнијих аспеката медицинске рехабилитације.

Када се примењује физикална терапија а када кинезитерапија?

Главна сврха физикалне терапије је смањивање бола и побољшавање општег здравственог стања и квалитета живота.
Физикална терапија побољшава квалитет живота тиме што повећава покретљивост код човека. Битно утиче на циркулацију тела, убрзава метаболизам, помаже при зарастању рана код спортских повреда, рехабилитује организам након операције итд.
С обзиром на то да је наш локомоторни систем поприлично сложен, постоји мноштво проблема који свако од нас може да искуси. Управо због тога физикалне терапије се примењују у зависности од ваше врсте проблема.

Различите врсте физикалне терапије су:

 • кинезитерапија,
 • електротерапија,
 • ласеротерапија,
 • термотерапија,
 • сонотерапија,
 • криотерапија,
 • механотерапија.

Како би се успешно поставила дијагноза, потребно је проћи одређене тестове. Ти тестови најчешће подразумевају посматрање хода и држање тела, мануелно-мишићни тест, брзину рефлекса, покретљивост и флексибилност.
У неким случајевима потребно је урадити рендген или магнетну резонанцу у зависности од самог проблема пацијента.

Након успостављања дијагнозе, физиотерапеут у зависности од вашег стања и резултата одређује праву врсту физикалне терапије за вас.
Кинезитерапија заузима важну улогу код рехабилитације спортских повреда.

Битно је нагласити још и да се кинезитерапија примењује превентивно јер јача имуни систем и има позитиван утицај на психолошко стање човека.

Које све вежбе обухвата кинезитерапија?

Кинезитерапија обухвата активне и пасивне вежбе. Активне вежбе захтевају вољну мишићну активност, док се пасивне вежбе раде са пацијентима који нису у стању да самостално изводе активне покрете.

Наравно, кинезитерапија може и да се комбинује са другим методама физикалне терапије ради успешније рехабилитације.

Основни принципи кинезитерапије су вежбе које раде на повећању обима покрета, вежбе снаге и вежбе истезања.

Ове вежбе имају за циљ јачање мишићно-скелетне структуре, смањују бол и повећавају васкуларизацију.

Код старијих пацијената принципи кинезитерапије могу да се користе ради саме активности, док се код осталих пацијената примењују ради уклањања бола и враћања клијента нормалним животним активностима.

У зависности од стања пацијента користе се:

 • активне потпомогнуте вежбе,
 • самосталне активне вежбе,
 • активне вежбе са оптерећењем,
 • пасивне вежбе.

Активне потпомогнуте вежбе

Активне потпомогнуте вежбе се изводе у ситуацијама када је пацијенту мишићна маса ослабљена и не може да савлада оптерећење које представља гравитација.

Помагања при извођењу вежби могу се извести на различите начине, на пример: придржавањем од стране терапеута, коришћењем суспензије, извођењем вежби у води итд.

Самосталне активне вежбе

Активне непотпомогнуте вежбе представљају главни елемент кинезитерапије. Користе се када је мишић пацијента у стању да изведе покрете у потпуности.

Активне вежбе са оптерећењем

Овакве вежбе се користе како би се повећала снага мишића. Циљ је правилно применити максимално оптерећење како би се постигло повећање мишићне снаге.

Коме се препоручује кинезитерапија?

Кинезитерапија се препоручује код различитих ортопедских проблема попут прелома костију и спортских повреда као што су дистензија, угануће, делимичне или потпуне руптуре лигамента, као и код отока и након ударца.

Препоручује се пацијентима са реуматолошким проблемима попут гонатрозе,

Помаже код напетости и бола у мишићима, код упале ткива као код синдрома смрзнутог рамена.

Такође је веома учинковита код неуролошких проблема попут мултипла склерозе, можданог удара, мишићне дистрофије.

Резултати кинезитерапије

Након кинезитерапија очекује се значајно побољшање функционалности мишића и зглобова али и кардиоваскуларног и респираторног система.
Такође је битно имати на уму да трајање кинезитерапије зависи од случаја до случаја и да понекад проблем може бити решен кроз само неколико третмана, а понекад је за то потребно више месеци.
Јачање мишићно-скелетне структуре је процес који траје, стога је веома битно не прескакати вежбе како би се постигли максимални резултати.