Киропрактика – ефикасно решење за живот без бола у леђима и мишићима

Колико често вас бол у одређеном делу тела спречава да нормално функционишете? Било да је у питању последица одређене повреде, дегенеративног процеса или једноставно резултат модерног начина живота, киропрактика представља један од најефикаснијих начина за превазилажење поменутих проблема.
Популарно ‘’крцкање’’ једна је од техника којом се ваше тело враћа у стање пре настанка повреда и ‘’блокада’’ и убрзава његов опоравак. Уколико се изводи правилно од стране стручне особе, резултати су видљиви врло брзо, а олакшање у болној регији је осетно.

Икуства многих пацијенатa сведоче о учинковитости ове врсте мануелне терапије. Зато је важно да не дозволите да бол постане саставни део вашег живота, већ да и сами осетите позитивне ефекте ове технике.

Зашто киропрактика помаже када други третмани нису ефикасни?

Основни задатак киропрактике јесте отклањање узрока проблема и враћање зглобова у њихов природни, физиолошки положај. Ово се постиже извођењем специфичних покрета при чему се кичма и други зглобови враћају у одговарајућу позицију.

Резултат овакве мануелне терапије је значајно смањење бола и већа покретљивост, а њен главни циљ је трајно отклањање постојећег проблема. Технике мобилизације и манипулације које се примењују у киропрактици подстичу тело да само започне свој природни процес опоравка.

 

Како изгледа типичан третман?

Да би третман дао што боље резултате, киропрактичар најпре мора да се упозна са природом постојећег проблема. То се постиже детаљним прегледом, а по потреби и уз додатне дијагностичке методе које укључују рендгенски снимак или магнетну резонанцу.

Изводећи брзе покрете мале амплитуде праћене звуком ‘’крцкања’’ у зглобовима и кичми, долази до смањења притиска и нелагоде у болној регији. Применом различитих техника мобилизације и манипулације, постиже се изузетан ефекат и на мека ткива.

 

Које врсте проблема киропрактика ефикасно отклања?

Постоји широк спектар стања у којима мануелна терапија постиже фантастичне резултате. Издвојићемо неколико најзаступљенијих.

 

Бол у леђима

Један од најчешћих проблема са којим се суочавају људи независно од животне доби јесте бол у леђима. Узроци оваквог стања су многобројни, а често имају корен у стилу живота, природи посла који обављамо или недостатку физичке активности. Киропрактика се примењује у отклањању различите врсте бола (лумбални, цервикални, грудни) у леђима са високим степеном успеха,нарочито у раним фазама настанка проблема.

 

Сколиоза и кифоза

Велики број људи суочава се са проблемом деформитета кичме, било да се ради о урођеном или стању стеченом током живота. Овакви деформитети одговорни су за неправилно држање, настанак бола и ограничену покретљивост. Неретко се као једино решење нуди оперативна процедура.

У зависности од степена и врсте деформитета, киропрактика и примена посебно дизајнираних вежби постиже изврсне резултате у третману ове врсте проблема.

 

Дискус хернија

У простору измећу кичмених пршљенова налазе се дискуси – желатинозни делови кичменог стуба који спречавају трење и омогућавају покретљивост кичме. Уколико доће до њиховог дислоцирања, тј. продирања желатинозног садржаја у простор између пршљенова, настаје стање познато као дискус хернија.

Карактерише га висок степен бола, нелагодности и притиска, као и отежано померање захваћеног дела. Киропрактика се у многим случајевима показала као одлична метода у отклањању симптома насталих као последица дискус херније.

Да ли су третмани болни?

Иако је бол најчешћи разлог за посету киропрактичару, можете да одахнете! Третмани мануелне терапије најчешће су потпуно безболни.

Пре почетка самог третмана, киропрактичар ће вас наместити у положај у коме ће се ваше тело опустити. У случају укочених и болних мишића, може се јавити осећај мање нелагоде, који најчешће не траје дуго.

Колико су овакви третмани безбедни?

Уколико сте у рукама компетентног и квалификовног киропрактичара, третмани су у потпуности безбедни. У прилог томе иде и чињеница да се мануелна терапија редовно примењује и у случајевима када су пацијенти деца и труднице.

 

Када киропрактика не треба да се примењује?

Као и у случају других метода, постоје ситуације када киропрактика не може да буде примењена. Уколико постоје кардиоваскуларни проблеми, онколошка обољења, системске болести мишића и зглобова, препоручују се другачији облици лечења.