X i О ноге су термини са којима сте се сигурно већ сусрели, али шта они значе за правилан развој Вашег детета?

Опште познато је да деца до своје друге године имају изражене О ноге, наравно, већег или мањег степена. Потом, од друге до четврте године, деци ноге почињу да попримају Х облик, тако што колена почињу да заузимају тај положај.

Свако одступање од нормалног развоја би могло негативно да утиче на развој детета и према томе би требао да се посети ортопед како би се преписали адекватно физикалне лечење.

Хајде прво да установимо шта значи имати X ноге (genu valga), а шта значи имати деформитет ногу који се зове О ноге (genu vara)?

Х ноге – Genu Valga

Х ноге представљају деформитет колена који се појављује као последица слабије развијених спољашњих делова костију који чине колено.

Исто тако се могу појавити као последица поремећаја статике узроковане деформитетима кукова или стопала.

Х ноге могу бити идиопатски, симптоматски и компензаторни, као последица промена у зглобовима. Не постоји оштра граница између физиолошког и патолошког валгуса.

Постоје одређене назнаке да чак и положај ногу у материци токок трудноће може бити узрок. Много већи проблем, јесте прекомерна телесна тежина код деце, као узрочник Х ногу.

Х и О ноге код деце

Х ноге доводе до поремећаја статике у зглобу колена и најчешће се јавља обостран деформитет (на оба колена). Ређи су случајеви на једном колену. Овај проблем, током развоја и раста детета може да доведе до појаве сколиозе, о којој смо више писали овде, а сама сколиоза може да доведе до настанка додатних проблема са здрављем и кичмом.

Овај вид деформитета ногу код детета доводи до оптерећења приликом дужег ходања. Самим тим долази се до убрзаног замора и болова у зглобовима ногу, па чак и у крстима.

Деца са Х ногама ходају неспретно, трљају међусобно колена, док су им стопала у пронацији. Најчешће деца која имају овакав проблем су пуначка, са вишком килограма и смањеном физичком активношћу.

Преко 90% деце, која су узраста између 2 и 6 година лечење углавном није потребно. Стање се коригује спонтано и од себе.

Уколико проблем Х ногу није решен сам од себе, препоручује се вежбе са физиотерапеутом. Уз вежбе користе се посебна обућа подешена за дати проблем. Исто тако, када деца пређу 8 година, може се проблем Х ноге решавати ношењем протеза током ноћ, док код адолесцената се врши хируршка интервенција.

О ноге – Genu Vara

O ноге представљају лучно искривљење у потколеници и натколеници. Ово стање се често може приметити код фудбалера, који често имају мање или више искривљење, тј О ноге.

O НОге код бебе

Претежно су обе ноге захваћене, веома ретко се деси да је једна нога захваћена док друга није.

Сама линија оптерећења пролази кроз медијални кондил фемура. Најчешће се овај проблем код деце јавља када су “форсирана” да што пре проходају. Кости су још увек меке и еластичне док мишићи нису довољно јаки да издрже терет. Самим тим долази до кривљења, тј појаве О ногу.

Питате се како да препознате О ноге?

Па када су ноге опружене, а колена не могу да се додирују, а да су при томе спојена стопала и чланци.

У односу на време појаве деформитета, разликујемо 3 врсте:

  1. Инфантилне О ноге – 2 до 4 године
  2. Јувенилне О ноге – 4 до 10 година
  3. Адолесцентне О ноге – од 11 године

Зона Комфора је ту за Вас

Уколико Ваше дете има сличан проблем, Зона Комфора је право решење за Вас. Наш стручан тим физиотерапеута, који иза себе имају вишегодишње искуство ће учинити све да помогну Вашем детету и њиховом проблему.

Кроз различите сетове вежби уз опробане методе решићемо проблем Х и О ногу код Вашег детета.