Ако сте чак и на тренутак осетили оштар, продоран бол у колену након дугог седења у незгодном положају или изненадне повреде током тренинга, свесни сте колико је заправо такво искуство непријатно. Бол у колену може настати из неколико разлога – могуће је да се јави у самом колену, али се неретко јавља и са његове задње стране и у регији око њега. 

Чак и када се ради о болу слабијег интензитета, ова врста проблема изазива озбиљан осећај нелагоде. Отежава нам кретање, смањује покретљивост и често нас ограничава у активностима какве су дуже шетње, бављење спортом и у многим другим ситуацијама. Због тога је значајно потражити адекватну помоћ стручњака и проблемом се позабавити у раној фази, пре него што настану озбиљније компликације.     

Већина тегоба везаних за болове у колену може се отклонити у сарадњи са искусним и квалификованим физиотерапеутом.Одговарајуће вежбе, физикална и кинези-терапија дају изврсне резултате уколико се примењују стручно. Због тога вам саветујемо да посетите Зону комфора – место у коме решење проблема бола у колену већ дуги низ година проналазе многобројни задовољни пацијенти.

Због чега долази до појаве бола у колену?

Уколико постоји проблем са коленом, бол ће се готово без изузетка јављати када смо у покрету. Међутим, постоје и ситуације када је колено болно чак и у стању мировања, што је најчешће сигнал да се ради о озбиљнијем проблему који захтева медицински надзор. А у чему заправо лежи узрок оваквог стања?

Постоји читав низ  различитих фактора који могу довести до појаве бола у колену. Некада је то повреда настала током бављења физичком активношћу, а некада су у питању дегенеративне промене или пак упални процеси. На бол у колену неретко ће се пожалити и метеоропате, а код најмлађе популације се доводи у везу са наглим растом. 

Важно је напоменути да бол није једини сигнал да постоји проблем када је у питању колено. Он се често јавља у комбинацији са отоком, црвенилом, пуцкетањем приликом покрета, болом у ногама, немогућношћу да се у потпуности стабилно ослонимо на ногу, савијемо је или опружимо. Зато ћемо објаснити природу и узроке неких од најчешћих стања. Прецизна дијагноза и утврђивање правог узрока проблема први су и важни кораци у његовом адекватном третирању.

Спортске повреде

Колено је зглоб сложене грађе, који чак и за време нормалних свакодневних активности, носи највећи део наше тежине. Што је интензитет активности већи, пропорционално расте и притисак коме су наша колена изложена. Ово нарочито долази до изражаја за време бављења спортом, па не чуди што тада настаје и највећи број повреда.

Као најучесталије повреде у овој групи јављају се повреде менискуса и лигамената.

Повреда менискуса

У унутрашњости колена смештена су два менискуса  – полукружни дискови захваљујући којима колено одржава стабилност и успоставља баланс премештањем тежине тела преко колена. Уколико дође до њихове повреде, јавиће се бол у различитим зонама, а колено неће бити у потпуности функционално. 

Када настане оваква врста повреде, потребно је у што краћем року применити одговарајуће мере и започети физикалну терапију, захваљујући којој најчешће неће бити потребе за инвазивнијим медицинским процедурама. 

Повреда лигамената

Фиброзно ткиво које доприноси стабилности колена и контролише покрете саставни је део колена и назива се лигаментима. Уколико је изложено великој количини притиска и наглим покретима високог интензитета, подложно је различитим врстама повреда какве су повреда укрштених лигамената смештених са предње стране колена, њихово истегнуће или руптура (кидање), која може бити делимична или потпуна. 

Ову врсту повреда карактерише изузетно висок степен бола често праћен отоком, а као последица се јавља нестабилност колена. Физикална терапија, кинезитерапија и масажа и у овом случају нуде учинковита решења која резултирају потпуном рехабилитацијом колена, а елиминишу потребу за хируршким интервенцијама.

Дегенеративне промене

Дегенеративне промене које настају у зглобовима укључујући и колена развијају се временом услед нагомилавања калцијума на ивицама костију и  оштећења хрскавице. У питању су реуматске болести чији се симптоми могу знатно ублажити, али не и трајно отклонити. 

Гоноартроза

Дегенеративне промене у колену познате су под називом гоноартроза. Манифестују се присуством бола и нелагодности, као и отоком насталим услед прекомерног накупљања течности у колену услед упалног процеса. Уколико се не третира благовремено и  на адекватан начин, у великој мери нарушава квалитет живота, умањује вашу радну способност или онемогућава бављење спортом.

Иако је учесталија међу старијом популацијом (услед ‘’трошења’’ зглобова које се временом јавља), од ње све чешће болују и млађи људи. У појединим случајевима проузрокују је фактори генетске предиспозиције, а такође може бити последица гојазности, метаболичких или хормоналних поремећаја, као и повреда.

Зхваљујући одговарајућој физикалној терапији, симптоми се могу у великој мери ублажити. Она се спроводи кроз низ различитих вежби које не изазивају додатни бол, већ одржавају колено покретљивим и функционалним. Да би се постигао што бољи ефекат, могуће је комбиновати различите облике терапије које су се показале најучинковитијим у случају гоноартрозе (електротерапија, терапија ултразвуком итд.).

Све заједно оне имају за циљ спречавање даљег оштећења хрскавице и успоравање напредовања болести. Овакав приступ може болест држати под контролом и пацијенту донети значајно олакшање.

Значај физикалне и кинезитерапије у третирању бола у колену

Колено је зглоб који је изложен високом нивоу притиска, па су и проблеми који се најчешће јављају по својој природи озбиљни и захтевају одговарајући третман. Иако хируршки захвати у неким случајевима представљају једино решење, у великом броју ситуација свакако их је могуће избећи, захваљујући управо позитивним ефектима физикалне и кинезитерапије.

Да би се одредила права врста третмана, најпре је неопходно прецизно и поуздано утврдити чиме је бол у колену проузрокован, за шта се користе различите дијагностичке методе. Да ли ће у конкретном случају бити примењена физикална терапија, кинезитерапија, ултразвучна или електротерапија или њихова комбинација, зависи од природе повреде или болести и индивидуалних фактора. Зато се са сваким пацијентом ради на персонализованом плану опоравка који се спроводи под стручним надзором.   

Када се свом терапеуту јавите са проблемом бола у колену, ваш главни заједнички циљ биће враћање колена у потпуну функцију или његова постепена рехабилитација након повреде. Од изузетног је значаја третмане спроводити у континуитету, одговарајућим интензитетом и довољно дуго да би се проблем отклонио или његове последице максимално редуковале. 

Оно што треба запамтити јесте да је са одговарајућим третманима потребно започети у раним фазама настанка проблема. Свако одлагање и занемаривање постојећег бола и нелагоде засигурно ће отежати и пролонгирати процес опоравка, а некада га и озбиљно угрозити.

Који резултати се постижу различитим врстама терапија?

Физикална терапија даје одличне резултате када су у питању проблеми везани за различите врсте бола у колену. Чак и када је хируршка интервенција неопходна због природе самог проблема, физикална терапија представља важан елеменат постоперативног процеса, захваљујући коме се колено враћа у функционално стање. 

Да би нормално функционисало и повратило своју покретљивост и стабилност, постоји низ вежби које се са високим степеном успеха спроводе у оквиру кинезитерапије. Ова подврста физикалне терпије служи се покретом како би ојачала мишићне структуре око самог колена, а самим тим постепено повратила његову нормалну функцију, а процес рехабилитације и опоравка након повреда без ње је незамислив. Врсте вежби и њихово трајање одређују се на основу индивидуалних потреба, а пацијенти се охрабрују да са вежбама крену што је раније могуће и избегну погоршања. 

Још једна од често примењиваних и учинковитих метода јесте и електротерапија. Заснива се на употреби струјних таласа различите фреквенције који делују на рецепторе бола и доводиедо његовог смањења. Такође је важна јер стимулише циркулацију и лимфоток. 

Уколико се јави потреба, проблеми бола у колену могу се третирати и ултразвучном терапијом. Она користи звучне таласе, веома је пријатна , безболна и безбедна, и за доста кратко време доводи до побољшања, пре свега када су у питању повреде колена.

За крај

Наше животне навике одражавају се на стање нашег тела. Неки његови делови изложени су већем оптерећењу  и притиску, па сз самим тим склонији болним стањима, дегенеративним променама или повредама. Зглобови, а пре свега колена, најбољи су пример за то.  

Да ли ће се у неком тренутку нашег живота јавити проблеми са коленима тешко је предвидети. Иако одређени фактори попут гојазности или генетских предиспозиција повећавају вероватноћу за овакву врсту тегоба, бол у колену може настати изненада услед превеликог физичког напора током бављења спортом. Другим речима – овом врстом здравственог проблема  могу бити погођени сви, без обзира на старосну доб, животне навике, природу посла или ниво физичке спремности. 

Бол у колену морамо схватити озбиљно и потражити одговарајућу помоћ у што краћем року. У супротном, чак и проблеми који на први поглед делују безазлено могу брзо проузроковати озбиљне здравствене проблеме који захтевају радикалније мере лечења. Захваљујући учинковитости физикалне терапије, управо овакве ситуације могу бити спречене у великој већини случајева.

У центру Зона комфора поносни смо на изузетне резултате које постижемо када је у питању терапија бола у колену и рехабилитација након повреда и оперативних захвата. Наше задовољство деле наши дисциплиновани и посвећени пацијенти, којима смо помогли да се врате животу без бола. Радо ћемо учинити да се и ви осећате исто.