Zdravlje kostiju predstavlja veoma bitnu stavku u funkcionisanju svakog ljudskog tela, a kosti čvrstim i jakim čini kalcijum. Sam sadržaj kalcijuma u kostima, kao i gustina kostiju se uvećavaju, postepeno, do 30 godine, i tom periodu dostiže svoj maksimum.

Nakon toga, dolazi do opadanja mineralne gustine u kostima i veoma je bitno obezbediti dovoljno nutrijenata kako bi se jačina koštanog sistema održala i u zrelijim godinama života.

Šta je osteoporoza?

U svojoj najjednostavnijoj definiciji, osteoporoza predstavlja oboljenje kostiju, tj progresivni gubitak koštane mase.

Nakon 30. godine života gustina koštane mase počinje postepeno da opada, što može da dovede do preloma i naprsnuća kostiju u poznijem periodu života.

Samu osteoporozu karakterišu smanjena gustina koštanog tkiva, poremećena struktura kostiju, kao i promena u vrstama i količini proteina i minerala u kostima.

osteoporoza i pozicija kod kuka kao i sastav kostiju - zona komfora blog

Rizik od preloma je dosta visok. Najosetljiviji delovi su kukovi i kičmeni pršljenovi, ali i druge kosti koje trpe velika opterećenja.

Kost predstavlja živo tkivo koje se stalno obnavlja. Poznato je da postoji određena ravnoteža između formiranja i propadanja kostiju, a do osteoporoze dolazi kada je proces formiranja nove koštane mase sporiji od gubitka.

Osteoporoza pogađa i muškarce i žene, različitih doba, i ako se pojava ovog oboljenja više povezuje sa ženama i muškarcima iznad 50 godina.

Simptomi osteoporoze

Za osteoporozu se često kaže da je “tiha” bolest, jer se često ni ne primeti dok već ne bude prekasno, tj dok se ne desi neki prelom.

Kao što smo napisali, najčešći simptom osteoporoze je upravo sam prelom kostiju. U zavisnosti od kosti, menjaju se i simptomi, pa tako neki od simptoma mogu biti:

 • Bol u predelu kičme – glavni znak slabe koštane mase pršljenova
 • Povijeno držanje
 • Smanjenje telesne visine
 • Prelomi usled veoma slabih trauma

Kako se ova bolest kostiju ne bi javila, potrebno je preventivno delovati, a najbolja rešenja su redovna kretanja, fizičke aktivnosti, zdrava ishrana uz adekvatne suplemente, održavanje fleksibilnosti koštanih i zglobnih struktura.

osteoporoza i sastav kostiju - zona komfora blog

Osteoporoza i faktori koji utiču na pojavu

Na pojavu osteoporoze mogu da utiču različiti faktori. Među najznačajnijima su:

 • Pol
 • Starost
 • Manjak polnih hormona
 • Životni stil
 • Opšte zdravstveno stanje
 • Bolesti i način lečenja

Može se reći da postoje oni nepromenljivi faktori koji utiču na pojavu ove bolesti, a to su:

 • Pol – žene su sklonije osteoporozi
 • Starost – što je osoba starija, veća je šansa za pojavu
 • Rasa – istraživanja pokazuju da su pripadnici bele i osobe Azijatskog porekla pogodniji za pojavu ove bolesti
 • Porodična istorija – ukoliko je neka osoba obolela, veća je verovatnoća da i vi sami razvijete osteoporozu

Postoje i ostali faktori rizika, a neki od bitnijih za spomenuti su nivo hormona u telu. Polni hormoni i njihov snižen nivo može da dovede do slabljenja kostiju, pa je prema tome nivo estrogena kod žena u menopauzama jedan od najčešćih faktora za razvoj osteoporoze. Takođe bolest štitne žlezde i ostalih žlezda isto mogu da dovedu do slabljenja koštane mase i samim tim pojave osteoporoze.

Vežbanjem protiv osteoporoze

Zona Komfora je centar za rehabilitaciju, kiropraktiku i ono najbitnije, vežbanje, kako bi se preventivno delovalo protiv ovakvih i sličnih oboljenja.

Fizička aktivnost, kao što je većina nas i svesna, predstavlja najbolji lek za naše telo. Naš tim stručnjaka će Vas pregledati i na osnovu Vašeg stanja napraviti adekvatan plan vežbi kojima ćemo delovati na Vaše bolno stanje.

Kao i svima, Zoni Komfora je cilj da Vaš život učini onakvim kakav zaslužujete, a to je život bez bola.

Rešite se bola zauvek uz Zonu Komfora.