Dinamička neuromuskularna stabilizacija – Put ka pravilnim motoričkim obrascima

Bolovi, nepravilno držanje, ograničena pokretljivost, degenerativni procesi, oboljenja i povrede česti su problemi sa kojima svakodnevno živi veliki broj ljudi. Jedna od metoda koja nalazi široku primenu u tretiranju pomenutih stanja je i dinamička neuromuskularna stabilizacija.

U pitanju je poseban program vežbi koji se primenjuje kao forma fizikalne terapije, u kombinaciji sa kiropraktikom ili kao sastavni deo personalnih treninga sportista. Njena učinkovitost ogleda se u otklanjanju čitavog niza problema lokomotornog sistema, povećanju stabilnosti, ravnoteže i pravilnom izvođenju pokreta.

U centru Zona komfora ovaj vid vežbi sprovodi se pod stručnim nadzorom, a rezultati koji se postižu su izuzetni.

Na čemu je zasnovana DNS?

U najranijem periodu života, od uzrasta od svega nekoliko meseci pa do kraja prve godine, deca razvijaju sistem pokreta koji imaju zajednički cilj – uspravljanje na dve noge i hod. Ukoliko se posmatra razvoj bilo kog deteta bez fizičkih i neurorazvojnih smetnji, primećuje se da je model po kome deca izvode pomenute pokrete jedinstven, tj. da se faze i vrste pokreta razvijaju i usvajaju na identičan način tokom ovog perioda.

Kako bi uspelo da prohoda, dete mora da ima stabilan trup koji je u stanju da se odupre sili gravitacije. Kada se postigne stabilnost trupa, pokreti ekstremiteta se mogu izvoditi lako i bez ograničenja. Ovakav model pokreta ostaje duboko urezan u našem nervnom sistemu i čini dobru osnovu za terapeutske vežbe tokom kasnijih faza života.

Dinamička neuromuskularna stabilizacija bazira se upravo na principima razvojne kineziologije i razvijena je od strane stručnjaka iz nekoliko oblasti, uključujući neurologiju, neurorazvojnu rehabilitaciju i fizijatriju.

Šta podrazumevaju DNS vežbe?

Pre nego započnemo sprovođenje vežbi po ovom modelu, sprovodi se dijagnostika i procena lokomotornog stanja pacijenta i pravi plan funkcionalnih tretmana. U slučaju dobrog opšteg stanja, vežbe se mogu izvoditi u okviru grupe, mada su individualni tretmani uobičajena praksa kod postojanja problema koji izuskuju veću pažnju.

Kao što smo ranije napomenuli, pokreti tipični za rane faze kinetičkog razvoja koji uključuju puzanje, kotrljanje, stajanje, čučanje i hodanje čine osnovu dinamičke neuromuskularne stabilizacije. Kada se kod odrasle osobe uoče odstupanja od pravilnih motoričkih obrazaca, primenjuju se odgovarajuće korektivne vežbe kako bi se postojeće nepravilnosti umanjile ili potpuno otklonile.

Ova vrsta vežbi zbog toga u velikoj meri podseća na pokrete bebe. Zasniva se na zauzimanju položaja tipičnih za rani period života i ponavljanju detaljno razrađenih pokreta. Sprovodi se na sistematičan način i nakon izvesnog vremena dovodi do ponovnog uspostavljanja pravilnih motoričkih obrazaca.

DNS tretmani obično podrazumevaju vežbe stabilizacije, mobilnosti, ravnoteže i fleksibilnosti. Pored toga, vežbe disanja takođe su neizostavan element, jer pravilan položaj dijafragme i intraabdominalni pritisak koji svesno stvaramo, igraju važnu ulogu u pravilnom izvođenju pokreta.

Šta se postiže dinamičkom neuromuskularnom stabilizacijom?

Nepravilno izvođenje pokreta tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati čitav niz problema, zbog činjenice da su zbog ovih nepravilnosti pojedini delovi tela izloženi velikoj količini pritiska. Najčešće je u pitanju preopterećenje kičmenog stuba, što za rezultat može imati pojavu bola, gubitak stabilnosti, poremećaj ravnoteže, ukočenost ili ograničenu pokretljivost. Neretka su i mnogo ozbiljnija stanja poput diskus hernije ili nastanak raznoraznih povreda.

DNS tretmani imaju za cilj postizanje stabilizacije, koja je glavni preduslov za uspostavljanje ravnoteže, otklanjanje bola i usvajanja pravilnih modela pokreta. Postiže se kontrola više grupa mišića istovremeno, uspostavlja pravilno disanje i popravlja motorika. Sve to se prenosi na svakodnevne aktivnosti, čime se u mnogome popravlja kvalitet života.

Kada DNS postiže nabolje rezultate?

Postoji čitav niz stanja u kojima se DNS tretmanima postižu odlični rezultati. Tu pre svega spadaju deformiteti kičme kao što su skolioza i kifoza, određena neurološka stanja poput multiple skleroze, moždanog udara, mišićne distrofije. Efikasni su i kod otklanjanja bola, ukočenosti i slabe pokretljivosti.

Kada su u pitanju osobe koje se bave sportom, DNS ima značajnu ulogu u sprečavanju povreda i poboljšanju performansi kroz popravljanje obrazaca pokreta i unapređivanje opšte fizičke sposobnosti. Savršeno uravnoteženi i pravilno izvedeni pokreti kod sportista često su rezultat upravo ovakve vrste vežbi.

Zašto DNS tretmani?

Savremeni način života, poslovi koje obavljamo i nedovoljna fizička aktivnost ostavljaju dubok trag na opšte stanje našeg organizma. Često smo suočeni sa bolom, pritiskom i stresom koji nam otežavaju svakodnevno funkcionisanje.

Zahvaljujući svojoj učinkovitosti, DNS tretmani će gotovo bez izuzetka dovesti do značajnog poboljšanja našeg opšteg stanja i pomoći u otklanjanju ovih rasprostranjenih problema.