Hajde prvo da napišemo ono najbitnije. Ne morate se baviti tenisom da bi ste razvili teniski lakat. Ta povreda, i ako samo ime sadrži reč tenis, nije striktno vezana za taj sport.

Hajde sada da vidimo šta je uopšte teniski lakat i kako se može ovaj problem otkloniti.

Prvo i najočiglednije je da samo ime ovog bolnog stanja dolazi iz sveta tenisa, jer je karakteristično da osobe koje se bave ovim sportom razviju i ovo bolno stanje.

Neki podaci govore da oko 40% tenisera i teniserki razviju ovo bolno stanje iz razloga što snažno stiskaju reket i konstantno su izloženi intezivnim treninzima i mečevima koji izuskuju snažno zamahivanje reketom.

I ako je naziv ovog bolnog stanja teniski lakat, statistički podaci koje je radila klinika iz Klivlenda, Ohio, US, kaže da samo oko 5% osoba sa ovim problemom su povezani sa ovim sportom.

Šta je teniski lakat?

Teniski lakat predstavlja zapaljenje pripoja mišića opružača šake na spoljašnjem epikondilu nadlaktice. Takođe, dosta je zanimljivo, kao što smo i napisali u uvodu ovog teksta, da je teniski lakat zastupljen mahom kod nesportista, tj osoba koji se bave određenim poslovima koji izuskuju preterano korišćenje mišića opružača šake.

Neki od zanimanja kod kojih se ovo bolno stanje može pojaviti su: automehaničari, kuvari, stomatolozi, hirurzi, IT-evci, i slično. Od sportista, tj oni 5%, na udaru su, naravno, teniseri i teniserke, bacači koplja, rukometaši, penjači, hokejaši, kuglaši i drugi. Lateralni epikondilitis (teniski lakat) se pojavljuje kod oba pola, u rasponu, najčešće, između 30. i 50. godine i to najčešće na “jačoj”, tj dominantnoj ruci.

Simptomi teniskog lakta

Simptomi se uglavnom ogledaju u nemogućnosti obavljanja određenog pokreta od količine bola, ili pojave bola tokom obavljanja određenog zadatka, kao što su hvatanja ili opružanja ručnog zgloba, tj prsta nasuprot opterećenju.

Takođe, bol može biti prisutan i kada se mišići protežu, a osećaj zatezanja se javlja direktno preko koštanog epikondila.

Neke osobe će takođe imati simptome kao što su ukočenost vrata ili znakove iritacije nerva. Većina pokreta lakta će biti bezbolna, uprkos tome što je to područje bola.

Šta su akutni i hronični teniski lakat?

Hronični teniski lakat predstavlja bolno stanje nastalo degenerativnim promenama u mišićnom tkivu duž spoljašnje strane lakta.

Opšte prihvaćeno je da hroničan bol nastaje usled ponavljajućih pokreta koji tako dovode do pojave mikrotrauma, pa čak i sitnih ruptura na tetivama. Nažalost, nauka još ne može da tvrdi sa 100% sigurnošću da se degenerativne promene dešavaju kao posledica dugoročnih upalnih procesa.

Akutni teniski lakat je bolno stanje uzrokovano direktnim oštećenjem mišićnog tkiva. Najprostije rečeno, ovde se radi o velikoj eksternoj sili koji forsira zdravo tkivo preko granica normale.

Hajde da objasnimo kroz primer.

Ukoliko krečite čitav stan, a niste na tako nešto navikli, ni Vi, ni Vaše ruke, možete preforsirati mišiće i nažalost, razviti teniski lakat.

Isto važi i za slične situacije prekomernih aktivnosti ili loše izvedenih pokreta, pogotovo ukoliko niste fizički aktivni i nemate dovoljno snažne i razvijene mišiće podlaktice.

Centar Zona Komfora – Mesto na kojem bol postaje prošlost

Centar „Zona komfora“ nastao je u cilju, da omogući svakom ko ima problem, da se ponovo oseća lepo u svom telu. 

Bavimo se rešavanjem različitih bolnih stanja vezanih za mišićno-skeletni sistem i deformitetima kičmenog stuba (skolioza, kifoza, lordoza) tehnikama kao što su program po Šrotu, DNS, kiropraktika i manipulacija fascije, a ukoliko vam je potrebno da se opustite uz relaks masažu, na pravom ste mestu.

Naš tim stručnjaka je uvek tu za Vas i postaraće se da učini sve kako bi Vaše bolno stanje nestalo.

Svojim znanjem, prijateljskim odnosom i savetima želimo da svakom našem klijentu omogućimo što kvalitetniji život.

Centar Zona Komfora – Mesto gde Vaša bolna stanja postaju prošlost!