Šrot terapija

Девојка у Лежећем Положају на Индивидуалној Вежби са Терапеутом у Сали Зоне Комфора на Третману Програм по Шроту

Jedna od najpoznatijih metoda za lečenje deformiteta kičme, šrot terapija koristi se u više desetina zemalja širom sveta a nastala je u Nemačkoj šezdesetih godina prošlog veka kada je ujedno i priznata od strane nemačkog zdravstvenog sistema. Šrot terapija utiče na mišiće koji podupiru kičmeni stub, kroz različite položaje tela i tipove disanja utiče se ne samo na deformitet već i na stanje svesti koje se menja pa se samim tim menja i percepcija o normalnoj posturi. ( držanje tela)

Program po Šrotu predstavlja moderan trodimenzionalan pristup deformitetima kičmenog stuba kao što su skolioza, kifoza i lordoza.

Ova metoda posebno je uspešna kod dece u razvoju ali je takođe primenljiva i kod osoba kod kojih je period rasta završen. Postoji veliki broj različitih vežbi koje obuhvata schroth metoda
zbog toga je neophodno odabrati grupu vežbi koja najbolje utiče na pacijenta.

Glavni ciljevi Šrot metode su:

 • smanjenje deformiteta kičmenog stuba
 • izbegavanje operativnog zahvata
 • povećanje pokretljivosti kičmenog stuba u svim pravcima
 • prevencija pojave bola
 • menjanje stanja svesti
 • promena loših životnih navika koje utiču na deformitet
Девојка Вежба на Пилатес Лопти у Сали Зоне Комфора са Терапеутом на Третману Програм по Шроту

Deformiteti kičmenog stuba

Девојка на Индивидуалној Вежби на Рипстолу са Терапеутом на Третману Програм по Шроту у Сали за Вежбање Зоне Комфора

Činjenica da većina nas provodi dosta vremena sedeći, utiče na naš kičemni stub koji nije prilagođen ovom modernom načinu života. Zbog toga su deformiteti kičme česta pojava sa kojom se veliki broj nas bar u nekom trenutku suočio. Najučestaliji deformitet nastaju još u ranom periodu života ujedno kada i šrot terapija može biti od najveće pomoći. Najčešći deformiteti u ovom ranom uzrastu su skolioza, kifoza i lordoza, međutim postoje i različite varijacije ovih poremećaja. 

S obzirom na to da se prvi deformiteti kičme javljaju u ranom dobu, postoje tri ključna perioda kada je osoba najviše podložna deformitetu kičme:

 • period uspravljanja deteta
 • period polaska u školu
 • period puberteta

Vrste deformiteta (krivljenja) kičme

Kao što smo već pomenuli deformiteti kičme (skolioza, kifoza, lordoza) nastaju kada dođe do abnormalosti kičmenog stuba, odnosno kada su prirodne krivine kičmenog stuba poravnane ili prenaglašene u određenim oblastima.

Skolioza

Možda i najučestaliji deformitet kičme, skolioza se najčešće pojavljuje u ranoj dobi. Karakteristična je po tome što formira krivinu u obliku latiničnog oblika “S”. Tokom razvijanja skolioze može doći do promene položaja karlice i rebara, međutim to nije uvek slučaj. Skolioza najčešće nastaje zbog različitih uticaja svakodnevnog života a može nastati i kao posledica skraćenosti kod jednog ekstremiteta.

Vežbe koje obuhvata šrot terapija ima za cilj derotaciju, stabilizaciju i ispravljanje kičmenog stuba u trodimenzionalnoj ravni.

Kifoza

Deformitet kičmenog stuba, kifoza karakteriše povećanje fiziološke krivine grudnog dela kičme u nazad. Uzroci koji dovode do kifoze su mnogobrojni  a osnovni razlog je smanjena snaga mišića tela, i skraćenost grudnih mišića i prednjih ramenih mišića. U zavisnosti od stepena krivine kičme, kifozu karakterišu grba i povijena ramena. Cilj lečenja kifoze je povećanje vitalnog kapaciteta pluća kao i korekcija celog tela.

Lordoza

Deformitet kičmenog stuba, lordoza, karakteriše znatno naglašeno zakrivljenje lumbalnog dela kičme ka napred kao i opušteni stomačni mišići.Osobe koje imaju Lordozu najčešće deluju kao da im je karlica pomerana unapred dok telo  deluje kao da ide unazad.

Najčešći uzroci deformiteta kičmenog stuba su smanjena aktivnost dece, koja je prouzrkovana modernim načinom života gde deca sve više vremena provode na telefonima i kompjteru,g ojaznost, nepravilno sedenje kao i nošenje torbe na jednom ramenu.

Benefite Šrot terapije

Терапеут у Сали Зоне Комфора Вежба са Клијентима у Различитим Положајима Тела на Третману Програм по Шроту

Vežbe koje obuhvata šrot terapija nisu previše fizički zahtevne, međutim telo mora da se posmatra u ogledalu kako bi se moglo pravilno korigovati. Ova metoda bazirana je na samokorekciji tela, pravilnoj korekciji karlice i trodimenzionalnom disanju.Glavni benefiti ove metode su:

 • korekcija deformiteta i sprečavanje progresije iste
 • izbegavanje hiruških zahvata
  bolja mobilnost (pokretljivost) kičmenog stuba
 • poboljšanje stanja svih mišićnih grupa
 • menjanje svesti o položaju tela u odnosu na okolinu
 • prevencija i smanjenje bolnog stanja

Što ranije uočite deformitet veće su šanse da se isti i ispravi. Baš zbog toga je veoma bitna uloga roditelja u praćenju rasta i razvoja dece.

Kontinuitet u vežbanju i upornost su ključani, kao i redovne kontrole na svakih 4’- 6 meseci. Kada je reč o deci, kako bi postigla maksimalan rezzltat neopohodno je da roditelji  aktivno učestvuju kroz ceo proces. Benefiti programa po šrotu su mnogobrojni ali ukoliko ne radite redovno rezultati neće biti zadovoljavajući.