Шрот терапија

Девојка у Лежећем Положају на Индивидуалној Вежби са Терапеутом у Сали Зоне Комфора на Третману Програм по Шроту

Једна од најпознатијих метода за лечење деформитета кичме, шрот терапија користи се у више десетина земаља широм света а настала је у Немачкој шездесетих година прошлог века када је уједно и призната од стране немачког здравственог система. Шрот терапија утиче на мишиће који подупиру кичмени стуб, кроз различите положаје тела и типове дисања утиче се не само на деформитет већ и на стање свести које се мења па се самим тим мења и перцепција о нормалној постури. ( држање тела)

Програм по Шроту представља модеран тродимензионалан приступ деформитетима кичменог стуба као што су сколиоза, кифоза и лордоза.

 Ова метода посебно је успешна код деце у развоју али је такође применљива и код особа код којих је период раста завршен. Постоји велики број различитих вежби које обухвата schroth метода
због тога је неопходно одабрати групу вежби која најбоље утиче на пацијента.

Главни циљеви Шрот методе су:

 • смањење деформитета кичменог стуба
 • избегавање оперативног захвата
 • повећање покретљивости кичменог стуба у свим правцима
 • превенција појаве бола
 • мењање стања свести
 • промена лоших животних навика које утичу на деформитет
Девојка Вежба на Пилатес Лопти у Сали Зоне Комфора са Терапеутом на Третману Програм по Шроту

Деформитети кичменог стуба

Девојка на Индивидуалној Вежби на Рипстолу са Терапеутом на Третману Програм по Шроту у Сали за Вежбање Зоне Комфора

Чињеница да већина нас проводи доста времена седећи, утиче на наш кичемни стуб који није прилагођен овом модерном начину живота. Због тога су деформитети кичме честа појава са којом се велики број нас бар у неком тренутку суочио. Најучесталији деформитет настају још у раном периоду живота уједно када и шрот терапија може бити од највеће помоћи. Најчешћи деформитети у овом раном узрасту су сколиоза, кифоза и лордоза, међутим постоје и различите варијације ових поремећаја. 

С обзиром на то да се први деформитети кичме јављају у раном добу, постоје три кључна периода када је особа највише подложна деформитету кичме:

 • период усправљања детета
 • период поласка у школу
 • период пубертета

Врсте деформитета (кривљења) кичме

Као што смо већ поменули деформитети кичме (сколиоза, кифоза, лордоза) настају када дође до абнормалости кичменог стуба, односно када су природне кривине кичменог стуба поравнане или пренаглашене у одређеним областима.

Сколиоза

Можда и најучесталији деформитет кичме, сколиоза се најчешће појављује у раној доби. Карактеристична је по томе што формира кривину у облику латиничног облика “С”. Током развијања сколиозе може доћи до промене положаја карлице и ребара, међутим то није увек случај. Сколиоза најчешће настаје због различитих утицаја свакодневног живота а може настати и као последица скраћености код једног екстремитета.

Вежбе које обухвата шрот терапија има за циљ деротацију, стабилизацију и исправљање кичменог стуба у тродимензионалној равни.

Кифоза

Деформитет кичменог стуба, кифоза карактерише повећање физиолошке кривине грудног дела кичме у назад. Узроци који доводе до кифозе су многобројни  а основни разлог је смањена снага мишића тела, и скраћеност грудних мишића и предњих рамених мишића. У зависности од степена кривине кичме, кифозу карактеришу грба и повијена рамена. Циљ лечења кифозе је повећање виталног капацитета плућа као и корекција целог тела.

Лордоза

Деформитет кичменог стуба, лордоза, карактерише знатно наглашено закривљење лумбалног дела кичме ка напред као и опуштени стомачни мишићи.Особе које имају Лордозу најчешће делују као да им је карлица померана унапред док тело  делује као да иде уназад.

Најчешћи узроци деформитета кичменог стуба су смањена активност деце, која је проузркована модерним начином живота где деца све више времена проводе на телефонима и компјтеру,г ојазност, неправилно седење као и ношење торбе на једном рамену.

Бенефити Шрот терапије 

Терапеут у Сали Зоне Комфора Вежба са Клијентима у Различитим Положајима Тела на Третману Програм по Шроту

Вежбе које обухвата шрот терапија нису превише физички захтевне, међутим тело мора да се посматра у огледалу како би се могло правилно кориговати. Ова метода базирана је на самокорекцији тела, правилној корекцији карлице и тродимензионалном дисању.

Главни бенефити ове методе су:

 • корекција деформитета и спречавање прогресије исте
 •  избегавање хирушких захвата
 • боља мобилност (покретљивост) кичменог стуба
 • побољшање стања свих мишићних група
 • мењање свести о положају тела у односу на околину
 • превенција и смањење болног стања

Што раније уочите деформитет веће су шансе да се исти и исправи. Баш због тога је веома битна улога родитеља у праћењу раста и развоја деце.

Континуитет у вежбању и упорност су кључани, као и редовне контроле на сваких 4’- 6 месеци. Када је реч о деци, како би постигла максималан реззлтат неопоходно је да родитељи  активно учествују кроз цео процес. Бенефити програма по шроту су многобројни али уколико не радите редовно резултати неће бити задовољавајући.