Hajde da krenemo od onog očiglednog.

Većina nas je čula za sindrom karpalnog tunela, ali veliki broj i ne zna šta on uopšte predstavlja.

Karpalni tunela je uzak prostor između tetiva kroz koji prolazi živac koji se na latinskom zove nervus medijanus. On se nalazi u ručnom zglobu, a sam ručni zglov predstavlja najuži deo tela.

Dugi niz godinama, pa i vekovima, ručni zglob je predstavljao simbol ženske lepote, ali je dokazano da žene sa uskim ručnim zglobom, naručito žene srednjih godina, imaju povećan rizik od toga da se pojavi sindrom karpalnog tunela.

Kako nastaje sindrom karpalnog tunela?

Kao što smo rekli, sindrom karpalnog tunela se nalazi u predelu ručnog zgloba i nastaje zbog pritiska na središnji nerv prilikom prolaska kroz tunel, tj prostor, koji je izuzetno uzan, u predelu šake.

Kako je sam pritisak povišen, tako se javlja otok samog nerva, a dolazi prvo do oštećenja vlakana koje sprovode čulne nadražaje. Ako se ovo stanje ne tretira, može doći do oštećenja motornih vlakana čiji je zadatak pokretanje mišića i funkcionisanje same šake.

Simptomi sindroma karpalnog tunela

Simptomi ovog stanja se ogledaju u bolovima u predelu zgloba šake, takođe se pojavljuju trnjenja i smanjuje se osećaj dodira u prva tri prsta, početno sa palcem.

Isto tako, često se za ovaj sindrom vezuju tegobe tokom noći, tzv. bol koji budi iz sna. Takav bol može da se širi duž cele ruke, skroz do lakta, a ponekad čak i do ramena.

Sada jedna izuzetno bitna stvar! Ne dozvolite da ovo stanje pređe iz akutnog u hronično stanje!

Zbog čega smo ovo naglasili?

Pa zbog toga što ako se zapusti ovo stanje, klasičnim razmišljanjem, proći će samo od sebe, možete da stvorite sebi pregrš problema. Kao što nije nastalo samo, neće ni nestati!

Ukoliko ste zapustili sindrom karpalnog tunela, i on pređe u hronično stanje bola, može da se javi i mišićna slabost u odvođenju i opoziciji palca, izrazito slabo hvatanje prstima, stisak šake opada znatno, što, naravno, dovodi do ispadanja predmeta iz ruku, a takođe je i vidljiva hipotrofija mišića tenara na dlanu. Ovo su mišići koji pokreću palac, što znači da gubite funkcionalnost palca.

Sindrom karpalnog tunela - Zona Komfora - Photo by Hello I'm Nik on Unsplash

Uzroci ovog sindroma

Uzroci mogu biti različiti i ima ih veoma mnogo, što je i logično.

U samoj osnovi, najčešće se radi o posledici preteranog opterećenja šake. Kao što ste verovatno i svesni, većina profesija opterećuje naše šake. One profesije koje izuskuju dodatno opterećenje na šaku, i mogu da dovedu do upala i otoka tetiva, a samim tim taj otok (pritisak), dovodi do stiskanja kanala i pritiskanja medijalnog nerva, dovodi do pojave sindroma karpalnog tunela. Neke od profesija koje mogu da uzrokuju ovo bolno stanje su poslovi vezani za kompjuter, IT sektor, profesionalni muzičari, fizčki radnici, kuvari, moleri i druge profesije.

Isto tako, ovaj sindrom mogu da izazovu i artroza, tj okoštavanje ručnog zgloba, razne povrede kao što su nagnječenja, istegnuća, prelomi, a nekada i tumori kostiju i mekih tkiva.

Ukoliko patite od određenih bolesti i stanja, nažalost, i ona mogu da dovedu do pojave sindroma karpalnog tunela. Neke od bolesti su: hipotireoza, tj smanjena funkcija štitne žlezde, oštećenja funkcija bubrega, šećerne bolesti i druge.

Lečenje sindroma karpalnog tunela

Kao i kod većine bolnih stanja, lečenje je najefikasnije i najbolje u ranom stadijumu i to primenom “klasičnih” metoda, tj konzervativnijih terapija kao što su:

  • Pošteda ruke
  • Imobilizacija zgloba šake
  • Fizikalna terapija
  • Lekovima

Centar Zona Komfora, koja se nalazi u Doža Đerđa 30 u Novom Sadu, za svoj cilj je od početka imala uklanjanje bolnih stanja svih svojih pacijenata. Primenom različitih vrsta terapija, naš cilj je da uklonimo trajno svako bolno stanje.

Stručni fizioterapeuti u našem centru će preuzi brigu o Vama i kroz fizikalne terapije dovesti Vaš zglob šake u prvobitno stanje.

Veoma je bitno da se na vreme javite na pregled, jer ukoliko dođete u odmakloj fazi bolnog stanja i ukoliko se dokaže da je oštećenje nerva veliko, rizikuje se odlazak na operacijski sto, a to nikome nije cilj, pa sigurno ne i Vama.

Zbog toga, ukoliko osećate bol u predelu zgloba šake, budite slobodni da kontaktirate Vaš omiljeni centar za rehabilitaciju, kiropraktiku, manuelne i fizikalne terapije u Novom Sadu, jer naš cilj je Vaše blagostanje.

Vaša Zona Komfora.