Bolovi, nepravilno držanje, ograničena pokretljivost, moderan i “brzi” način života je doveo do sve učestalijih zdravstvenih tegoba, a možda je i najčešći bol u leđima. Metoda koja nalazi široku primenu u otklanjanju bola u leđima je i dinamička neuromuskularna stabilizacija, skraćeno DNS.

U pitanju je poseban program vežbi koji se primenjuje kao forma fizikalne terapije, u kombinaciji sa kiropraktikom ili kao sastavni deo personalnih treninga sportista.

Njena učinkovitost ogleda se u otklanjanju čitavog niza problema lokomotornog sistema, povećanju stabilnosti, ravnoteže i pravilnom izvođenju pokreta.

Šta su DNS vežbe i zbog čega su bitne?

Dinamička neuromuskularna stabilizacija, tj DNS je funkcionalna metoda rehabilitacije i prevencije. Njen cilj je da podstake prirodni stabilizacijski sistem tela, oslanjajući se na načela motornog razvoja.

Две девојке изводе ДНС вежбе са физиотерапеутом - Зона Комфора - Нови Сад

Prateći motorni razvoj kod dece, od njihovog rođenja do navršene prve godine može se uočiti da sva deca, koja su zdrava i nemaju nikakvih neuroloških ili drugih poremećaja, zauzimaju iste položaje, imaju iste pokrene, usvojaju iste pokrene i sva deca teže ka istom cilju, a to je uspravljanje i početak kretanja na dve noge.

Principi DNS metode

Nervni sistem je odgovoran za kontrolu držanja tela, pokrete i hod.

Ovaj vid motorne kontrole se upostavlja u najranijim danima razvoja detata.

DNS vežbe se oslanjaju na saznanja iz ranog neurološkog razvoja motorne kontrole i pomažu pacijentima da povrate funkcionalnosti svog mišićno-koštanog sistema.

Principi DNS metode sadrže sledeće elemente:

  • Disanje
  • Stabilizacija torza
  • Sistem podrške telu i držanju tela
  • Centriranje zglobova

Ova metoda stimuliše delove mozga koji kontrolišu pokrete kako bi aktivirao stabilizatorski sistem tela. To dovodi do bolje svesti o telu, držanju, kao i respiratornim funkcijama.

Krajnji rezultat DNS vežbi je optimalan i pravilan pokret i bezbednost svih zglobova i veza u telu.

Šta podrazumevaju DNS vežbe?

U centru Zona Komfora, pre sprovođena vežbi po DNS modelu, radi se detaljna dijagnostika i procena stanja pacijenta.

Ako je stanje pacijenta zadovoljavajuće, vežbe se mogu izvoditi i u sklopu manje grupe. Ipak preporučujemo individualne tretmane, radi boljeg rešavanja problema.

Kao što smo ranije napomenuli, pokreti tipični za rane faze kinetičkog razvoja koji uključuju puzanje, kotrljanje, stajanje, čučanje i hodanje čine osnovu dinamičke neuromuskularne stabilizacije.

Две девојке тренирају са физиотерапеутом - Зона Комфора - Нови Сад

Kada se kod odrasle osobe uoče odstupanja od pravilnih motoričkih obrazaca, primenjuju se odgovarajuće korektivne vežbe kako bi se postojeće nepravilnosti umanjile ili potpuno otklonile.

Ova vrsta vežbi zbog toga u velikoj meri podseća na pokrete bebe.

Zasniva se na zauzimanju položaja tipičnih za rani period života i ponavljanju detaljno razrađenih pokreta.

Sprovodi se na sistematičan način i nakon izvesnog vremena dovodi do ponovnog uspostavljanja pravilnih motoričkih obrazaca.

DNS tretmani obično podrazumevaju vežbe stabilizacije, mobilnosti, ravnoteže i fleksibilnosti. Pored toga, vežbe disanja takođe su neizostavan element.

Šta se postiže ovim vežbama?

Nepravilno izvođenje pokreta tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati čitav niz problema.

Najčešće je u pitanju preopterećenje kičmenog stuba, što za rezultat može imati pojavu bola, gubitak stabilnosti, poremećaj ravnoteže, ukočenost ili ograničenu pokretljivost.

Neretka su i mnogo ozbiljnija stanja poput diskus hernije, o kojoj više možete da pročitate ovde, ili nastanak raznoraznih povreda.

DNS tretmani imaju za cilj postizanje stabilizacije, koja je glavni preduslov za uspostavljanje ravnoteže, otklanjanje bola i usvajanja pravilnih modela pokreta.

Postiže se kontrola više grupa mišića istovremeno, uspostavlja pravilno disanje i popravlja motorika.

Kada se postižu najboli rezultati i zbog čega se odlučiti za ove vežbe?

Postoji čitav niz stanja u kojima se DNS tretmanima postižu odlični rezultati. Tu pre svega spadaju deformiteti kičme kao što su skolioza i kifoza, o njima smo takođe pisali, i možete da pročitate više o skoliozi ovde, dok o kifozi i lordozi možete da saznate ovde.

Takođe, DNS poboljšava određena neurološka stanja poput multiple skleroze, moždanog udara, mišićne distrofije. Efikasni su i kod otklanjanja bola, ukočenosti i slabe pokretljivosti.

Kada su u pitanju osobe koje se bave sportom, DNS ima značajnu ulogu u sprečavanju povreda i poboljšanju performansi kroz popravljanje obrazaca pokreta i unapređivanje opšte fizičke sposobnosti.

Физиотарепеу и две девојке изводе ДНС вежбе - Зона Комфора Нови Сад

Savršeno uravnoteženi i pravilno izvedeni pokreti kod sportista često su rezultat upravo ovakve vrste vežbi.

Savremeni način života, poslovi koje obavljamo i nedovoljna fizička aktivnost ostavljaju dubok trag na opšte stanje našeg organizma.

Često smo suočeni sa bolom, pritiskom i stresom koji nam otežavaju svakodnevno funkcionisanje.

Zahvaljujući svojoj učinkovitosti, DNS tretmani će gotovo bez izuzetka dovesti do značajnog poboljšanja našeg opšteg stanja i pomoći u otklanjanju ovih rasprostranjenih problema.

Prema tome, ako imate bolove, slobodno se obratite nama i pokušaćemo da na najbolji način rešimom problem i vratimo Vaše telo u idealno stanje.

Vaša Zona Komfora, centar za kiropraktiku i rehabilitaciju.