Fizička aktivnost je itekako bitna za dobrobit našeg tela i zdravlja. Ali, šta se desi kada naši mišići i telo više nisu u stanju da obavljaju fizičke aktivnosti? U tom trenutku, nažalost, potrebna nam je pomoć i tu se pojavljuje kineziterapija!

Kineziterapija predstavlja jednu vrstu fizikalne terapije.

Šta je Kineziterapija?

Dakle, kineziterapija je sastavni deo fizikalne terapije i rehabilitacije. Potiče od grčke reči kinezis što znači pokret. U pitanju je dakle oblast fizikalne terapije koja koristi pokret kao metodu lečenja.

U zavisnosti od dijagnoze, određuje se program vežbi koje rade na aktiviranju određenih mišića kod kojih je prisutan problem. Kineziterapija može da se odnosi na jednu grupu mišića ili na više njih.

Kao deo fizikalne terapije predstavlja jedan od najbitnijih aspekata medicinske rehabilitacije.

Kada se primenjuje kineziterapija?

Sledeće stvar koja je jako bitna jeste da razumete da je kineziterapija sastavni deo šireg spektra terapija, koji se naziva fizikalna terapija.

Терапеут Лепи Кинези Траку на Колено Мушкарца.

Bitno je naglasiti još i da se kineziterapija primenjuje preventivno jer jača imuni sistem i ima pozitivan uticaj na psihološko stanje čoveka.

Kome se preporučuje kineziterapija?

Kineziterapija se preporučuje kod različitih ortopedskih problema poput preloma kostiju i sportskih povreda kao što su distenzija, uganuće, delimične ili potpune rupture ligamenta, kao i kod otoka i nakon udarca.

Preporučuje se pacijentima sa reumatološkim problemima poput gonatroze, takođe pomaže kod napetosti i bola u mišićima, kod upale tkiva kao kod sindroma smrznutog ramena.

Isto tako je veoma učinkovita kod neuroloških problema poput multipla skleroze, moždanog udara, mišićne distrofije.

Koje vežbe spadaju pod kineziterapiju?

Kineziterapija obuhvata aktivne i pasivne vežbe. Aktivne vežbe zahtevaju voljnu mišićnu aktivnost, dok se pasivne vežbe rade sa pacijentima koji nisu u stanju da samostalno izvode aktivne pokrete.

Хроничан Бол и Акутни Бол - Лечење и Превенције - Зона Комфора

Naravno, kineziterapija može i da se kombinuje sa drugim metodama fizikalne terapije radi uspešnije rehabilitacije.

Osnovni principi ove vrste fizikalne terapije su vežbe koje rade na povećanju obima pokreta, vežbe snage i vežbe istezanja.

Ove vežbe imaju za cilj jačanje mišićno-skeletne strukture, smanjuju bol i povećavaju vaskularizaciju.

Kod starijih pacijenata principi kineziterapije mogu da se koriste radi same aktivnosti, dok se kod ostalih pacijenata primenjuju radi uklanjanja bola i vraćanja klijenta normalnim životnim aktivnostima.

U zavisnosti od stanja pacijenta koriste se:

  • aktivne potpomognute vežbe,
  • samostalne aktivne vežbe,
  • aktivne vežbe sa opterećenjem,
  • pasivne vežbe.


Rezultati kineziterapije

Nakon kineziterapija očekuje se značajno poboljšanje funkcionalnosti mišića i zglobova ali i kardiovaskularnog i respiratornog sistema.


Takođe je bitno imati na umu da trajanje kineziterapije zavisi od slučaja do slučaja i da ponekad problem može biti rešen kroz samo nekoliko tretmana, a ponekad je za to potrebno više meseci.


Jačanje mišićno-skeletne strukture je proces koji traje, stoga je veoma bitno ne preskakati vežbe kako bi se postigli maksimalni rezultati.

Ukoliko imate problem, ne brinite se, sve je rešivo, jer naš stručan tim će se postarati za Vas. Zona Komfora predstavlja centra za kiropraktiku i rehabilitaciju koja će dati sve od sebe kako bi otklonila Vaše zdravstvene probleme.

Prema tome, slobodno nas kontaktirajte ukoliko imate bilo kakva pitanja i pratite nas na našim društvenim mrežama, Instagram nalogu i Fejsbuk stranici, jer tu možete da pronađete pregršt kvalitetnog materijala za Vas i Vaše zdravlje.