Сигурни смо да сте се трагајући за третманом који ће вам помоћи да се ослободите бола у леђима, сусрели са термином киропрактика. 

Интернет је преплављен снимцима третмана киропрактике, са нагласком на звучним ефектима такозваног ‘’крцкања’’. 

Да ли знате шта киропрактика тачно подразумева и због чега све више људи управо у овој методи налази решење за проблеме везане за мишићно-скелетни систем?

Шта је киропрактика?

Киропрактика представља технику манипулације зглобова, са нагласком на кичменом стубу. 

Један од принципа на којима се заснива јесте идеја да је људско тело у стању да се самостално опорави природним путем, након враћања зглобова у природни положај. Да би њен учинак био што бољи, третмани су често потпомогнути посебним групама вежби, а тежи се и промени негативних животних навика. 

У времену када је бол постао готово неизоставан пратилац наших свакодневних активности, улога киропрактике може бити од кључног значаја за побољшање нашег општег стања, као и квалитета живота. 

Центар Зона комфора је место где се третмани киропрактике спроводе од стране квалификованог киропрактичара са дугогодишњим искуством, а изузетни резултати само потврђују учинковитост ове методе.

Девојка у Лежећем Положају на Индивидуалној Вежби са Терапеутом у Сали Зоне Комфора на Третману Програм по Шроту

Болови у леђима, врату и раменима постали су неки од најзаступљенијих здравствених проблема данашњице. Они су често одраз нездравих животних навика, а узрокује их неколико главних фактора. 

Природа нашег посла често захтева дуготрајно седење, током кога неадекватна потпора леђима и неправилан положај излажу кичмени стуб прекомерној количини притиска.

Чињеница да смо велики део времена, како на послу тако и ван њега, загледани у екране рачунара и телефона, додатни притисак ставља на вратни део кичме и рамена.

Због тога не изненађује то што огроман број људи пре или касније искуси тегобе као што су бол, укоченост, главобоља или ограничена покретљивост. 

Недовољан ниво или потпуно одсуство физичке активности такође могу погоршати постојеће неповољно стање, а добро је познато да нам ужурбани начин живота не оставља превише простора за ову врсту бриге о свом телу.

Због тога киропрактика има за циљ не само да тренутно отклони постојећи проблем, већ и да укаже на важност вежби и активног животног стила за наше опште добро.

Шта је заправо киропрактика?

Најједноставније речено – киропрактика представља технику која се служи покретом и притиском на одређене делове мишићно-скелетног система, како би се зглобови вратили у природан положај и отклонио узрок постојећег бола, напетости или укочености.

Покрети се изводе брзо, мале су амплитуде, а притисак који се врши је контролисан и зависи од дела тела који се третира и врсте проблема.

При извођењу поменутих радњи карактеристичан је звук ‘’крцкања’’ у зглобовима. 

Хроничан Бол и Акутни Бол - Лечење и Превенције - Зона Комфора

Различитим  техникама манипулације и мобилизације поправља се покретљивост кичменог стуба и друге физичке функције тела.

Оно што киропрактика настоји да избегне јесте потреба за инвазивним медицинским процедурама или употреба медикамената.

У томе се огледа једна од најважнијих предности ове врсте третмана – подстицање тела да се опорави самостално, на природан начин.

Још једна добра страна киропрактике заснива се на чињеници да она од пацијента не захтева никакву посебну припрему.

Сама посета вашем киропрактичару ће вам омогућити да изнесете све детаље везане за проблем са којим долазите. Ово предстаља важан аспект у планирању третмана и додатних вежби, уколико је то потребно. 

Важно је имати на уму да је сваки проблем индивидуалан, па је и сам приступ пацијенту у потпуности прилагођен индивидуалним потребама.

Током детаљног прегледа са нагласком на кичменом стубу, у обзир се неизоставно узима историја вашег медицинског проблема, а по потреби се спроводе и додатне дијагностичке методе.

Рендген и магнетна резонанца су често полазне тачке у третирању одређеног стања.  

Да би ваш киропрактичар отпочео са третманом, потребно је да се умирите и опустите како би се постигао што бољи ефекат.

За време самог третмана, заузимаћете различите положаје на основу инструкција, како би се адекватно третирали различити делови тела.

У којим ће ситуацијама киропрактика бити од користи?

Постоји широк спектар стања у којима третмани киропрактике доносе велико олакшање, а често и у потпуности отклањају узрок проблема. 

Често ћете чути да је киропрактика једно од најефикаснијих решења када се јави акутни бол, често настао као резултат наглог покрета, подизања терета или сличне врсте повреде. Бол настао као последица нагомилане тензије у раменима и вратном делу услед прекомерног седења, такође се успешно решава применом киропрактике. 

Међутим, примена киропрактике код читавог низа озбиљнијих стања која укључују хронична, стечена или уроћена обољења и деформитете заступљена је у великој мери, а њена улога је у многим случајевим незамењива. 

Дискус хернија, продирање желатинозног садржаја у простор између кичмених пршљенова, озбиљно је стање које у огромној мери омета нормално функционисање.

Захваљујући киропрактици, постиже се одличан учинак у отклањању бола и враћању покретљивости погођене регије. 

Одређени деформитети кичменог стуба, мећу којима су најчешћи сколиоза и кифоза, још један су од проблема где киропрактика доноси значајна побољшања. Сколиоза је деформитет присутан код људи свих узрасних доби, а карактерише га неправилан развој кичменог стуба са закривљењем на једну или две стране. Кифоза се огледа у закривљености кичменог стуба што одаје утисак погрбљености, и обично погађа торакални део кичме.

Терапеут у Сали Зоне Комфора Вежба са Клијентима у Различитим Положајима Тела на Третману Програм по Шроту

Вежбе за леђа и њихов значај у киропрактици

Иако је сама по себи изузетно учинковита, киропрактика најбоље и најдугорочније резултате постиже у комбинацији са посебно осмишљеним групама вежби.

Оне подразумевају вежбе за леђа и остале делове тела, а спроводе се под надзором терапеута.

Истрајност и континуитет у спровођењу оквих програма доносе изузетне резултате када је потребно отклонити узрок бола и вратити покретљивост одређеним деловима тела. 

Недостатак физичке активности смо већ навели као један од главних узрочника поменутих проблема мишићно-скелетног система.

Услед високог степена неактивности, важне групе мишића временом слабе, држање постаје све неправилније, па се често са болом почнемо суочавати на свакодневном нивоу.

Када једном сагледају бенефите ове врсте вежби за леђа, пацијенти у великој већини случјева мењају и штетне обрасце свакодневних навика, што за резултат има много бољи квалитет живота.

Правилно позициониран скелетни систем у комбинцији са снажним мишићима леђа, трбушног зида, врата и рамена, представљају основу за активан живот без присуства бола и нелагоде.

Да ли су третмани киропрактике болни?

Иако би вас снимци ове врсте третмана могли навести на помисао да је само искуство болно, важно је истаћи да техника манипулације и мобилизације зглобова није болна.

Напротив, уколико је изводи квалификовани терапеут и уколико је тело припремљено на адекватан начин, сам третман је пријатан и знаке побољшања некада је могуће осетити већ у првим тренуцима.

Да ли киропрактика увек представља оптимално решење у третману бола?

Нажалост, одређена медицинска стања су озбиљна и захтеају посебну пажњу.

Постоје случајеви у којима се киропрактика не препоручује као адекватан третман, јер би могла довести до повећаног ризика по здравље одређене групе пацијената.

Важно је информисати се о томе у којим ситуацијама не треба прибегавти третманима киропрактике.

Ризичну групу пцијената чине особе са онколошким болестима, преломима костију, повишеним квним притиском, као и особе са историјом срчаних и можданих удара.

Требало би да закажете своју прву посету киропрактичару

Наше тело изложено је свакодневном стресу. Најчешће нисмо ни свесни свих негативних утицаја спољашње средине и нашег животног стила. Зато су проблеми скелетно-мишићног система све учесталија појава, а избор адекватног третмана од кључног је значаја.

Приликом посете квалификованом киропрактичару, можете бити сигурни да се подвргавате безбедној и безболној процедури, захваљујући којој  неће  бити потребе за учесталим посетама лекару. Ваше тело ће осетити позитивна својства ове технике, а ваше сакодневне активности више неће бити болна искуства и извор фрустрације. И више него довољан разлог за прву посету вашем киропрактичару.