Manipulacija fascije predstavlja ručnu tehniku koju fizioterapeut koristi kako bi rasteretio osobu i njen određeni deo tela od bola i kojom se tretira duboka fascija.

Ona predstavlja rehabilitacionu fizioterapiju i smatra se jednom od inovatinih metoda lečenja bola kod čoveka.

Manipulacije fascije je sama po sebi manuelna tehnika.

Ovu metodu je razvio Luiđi Steko (Luigi Stecco). Ovaj fizioterapeut je bio pionir i prvi je naglasio važnost fascije u lečenju mišićno-skeletnih bolnih stanja.

Hajde prvo da odgovorimo na pitanje šta je uopšte fascija.

Манипулације Фасције

Fascija predstavlja ovojnicu od elastičnog vezivnog tkiva koje obavija celo telo, mišiće (duboka fascija) i unutrašnje organe (visceralna fascija).

Njena uloga je da omogući klizanje između slojeva tkiva, kao i da prenosi sile koje se stvaraju u telu.

Duboka fascija je bogata sa krvnim sudovima i završetcima živaca, različitim receptorima za bol i pritisak. Problem se stvori kada dođe do denzifikacije, odnosno lepljenja slojeva fascije, što dalje dovodi do nemogućnosti adekvatnog klizanja mišićnih vlakana i samim tim dovodi do poremećaja pokreta, pojave bola, i ograničenja samog pokreta.

Kako bi se pravilno izvodila manipulacija fascije, potrebno je proći adekvatnu obuku i steći kvalifikacije za upotrebu ove moderne metode.

Da li i kako deluje manipulacija fascije?

Sama tehnika manipulacije fascije je korisna za rešavanje problema osteo-mioartikularne prirode. Pre svega, odlično rešenje kada osećate bolove u vratu, imate promene u držanju ili pokretu.

Dezinfikacija fascije može nastati prilikom trauma kao što su udarci u sportu, ali i nakon operacija.

Takođe, može se primenjivati kod bolnosti u svim zglobovima, kao što su kuk, koleno, lakat, skočni zglob i sl. Dobra stvar je što se može primeniti i na odrasle i na decu.

Preporučuje se profesionalnim sportistima koji se često izlažu velikim fizičkim naporima, naprežu svoje telo tokom nastupa i treninga. Ova metoda se koristi i preventivno, kako bi se sprečili potencijonalni problemi sa povredama.

Dubokom masažom određene tačke fascije postiže se unapređenje klizanja između slojeva fascije, takođe se smanjuje tenzije i dovodi se do opuštanja mišićnih vlakana.

Pronađe se tačka, manipuliše se fascijom, i rezultat je upostavljen pravilan pokret, kao i uklonjen bol.

Prednost ove metode je što se može raditi na udaljenim tačkama što omogućuje tretiranje u ranim akutnim fazama kada je tkivo upaljeno.

Manipulacija fascije i njene prednosti

Prednosti ove posebne tehnike ručne manipulacije se ogledaju u tome što se osoba oslobađa bolnog stanja i vraća se normalan i pun pokret.

Samim tim delovi tela koji su bili pod bolom su nakon ove metode vraćeni u “normalno stanje” i postaju mekani i obavljaju svoju funkciju 100%.

Da li je bolna manipulacije fascije?

Pre samog početka manipulacije i tretmana, radi se provera stanja osobe, kao i samo upoznavanje osobe sa samim tretmanom.

Pacijent može osetiti bol, to se ne krije. Prvih par tretmana manipulacije mogu da izazovu bol, ali kako se tretmani ponavljaju, sam bol se smanjuje i na kraju nestaje u potpunosti.

Napredak je skoro pa vidljiv odmah nakon tretmana, tako da se ova moderna metoda preporučuje sve češće.

Zona Komfora – Centar kiropraktike i rehabilitacije

Centar “Zona komfora” nastao je u cilju, da omogući svakom da se ponovo oseća lepo u svom telu.

Kod nas možete da doživite pravo olakšanje i rešavanje bolnog stanja, jer naš tim prati najmodernije metode, kao što je i gore opisana manipulacije fascije.

Kako bi ste se uverili o sve što Vam pričamo, kontaktirajte nas i zakažite Vaš pregled.