U današnje vreme sve češće možete čuti kako deca i odrasli imaju problema sa držanjem i različitim deformitetima kičmenog stuba. Za jedan od takvih deformiteta ste sigurno čuli i zove se skolioza.

Skolioza predstavlja bočno krivljenje kičmenog stuba i najčešće je posledica neaktivnosti kod dece, nepravilnog sedenja, i prevelikog opterećenja kičmenog stuba(npr. teške školske torbe). Ona može biti urođena ili stečena. Kada je krivina kičme veća od 10 stepeni, onda se takav vid deformiteta smatra skoliozom.

Postoje različiti tipovi skolioze.

Strukturalne skolioze predstavljaju tip skolioza kod kojih postoji rotacija pršljenskih tela. Ovde dolazi do bočnog pomeranja tela pršljena na stranu konveksiteta(ispupčenja), kao i do njegove rotacije na istu stranu. Usled rotacije pršljena dolazi i do rotacije rebara, a kao posledica navedenog dolazi do pojave grbe, tj gibusa.

Za razliku od strukturalne skolioze, funkcionalne skolioze su skolioze bez uvrtanja i bez pojave grbe.

Kiropraktika kao lek protiv skolioze

Hajde da napišemo prvo šta je to kiropraktika.

Kiropraktika je mehanička procedura i predstavlja ručno korigovanje položaja zglobova. Takođe, kiropraktika spada u manipulativne tehnike, za koje se znalo i pre više hiljada godina. U današnjem dobu spada u priznate integrativne medicinske postupke.

Zbog svega gore navedenog, kiropraktika se može iskoristiti kao sastavni deo tretmana skolioze. Prednosti ovakvog načina lečenja skolioze je višestruk, i mnoga istraživanja su dokazala da pravovremenom primenom kiroprkatike, skolioza može da se otkrije u samom začetku i mnogo brže izleči!

Сколиоза и како киропрактика може да Вам помогне? Зона Комфора - Центар за киропрактику и рехабилитацију

U tradicionalnoj medicini, blage krivine kičme su često, nažalost, ignorisane, i bave se problem sa kičmenim stubom tek kada krivine postanu velike. Tek kada krivine dovedu do ogromnih bolova, iskrivljenosti i oštećenja kičme, moderna medicina odluči da se ozbiljnije uhvati u koštac sa skoliozom.

Od krucijalne važnosti je da se otkrije krivina kičmenog stuba što ranije. Ranim otkrivanjem, pravovremenom kiropraktikom i primenjivanjem vežbi, progresija skolioze će se zaustaviti i započeće se proces lečenja i korekcije.

Skolioza i deca – Mogu li da se bave sportom?

Hajde da krenemo od pretpostavke da ste nam se obratili jer Vaše dete ima problem sa skoliozom, pa se pitate da li može da se bavi sportom.

Naš odgovor, kao i odgovor brojnih istraživanja je kategorično DA!

Kao što smo već spomenuli, brojna istraživanja na temu sporta, zdravlja i fizičke aktivnosti su dokazala da deca sa skoliozom se mogu baviti većinom sportskih i fizičkih aktivnosti. Bitno je naglasiti, da ne postoje čvrsti dokazi koji će povezati specifičan sport i njegov uticaj na pogoršanje krivine kod skolioze.

Лечење сколиозе вежбама и киропрактиком у Вашој Зони Комфора Нови Сад

ISICO istraživanja su pokazala da kod dece koja se bave sportom, a imaju skoliozu je došlo do poboljšanja. Nije to veliko poboljšanje, ali je poboljšanje i prema tome bi Vaše dete trebalo da se bavi sportom.

Sad se verovatno pitate koji je to sport idealan za dete sa skoliozom?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje i dalje ne postoji. Ne može se sa sigurnošću reći da će određeni sport imati veći uticaj u odnosu na neki drugi.

Naš savet je sledeći.

Čitajući razna istraživanja stručnjaka iz oblasti skolioze, ako dete ima genetske predispozicije da razvije ovakav vid deformiteta, od 9. godine bi ga trebalo redovno voditi na kontorole i pratiti njegovo stanje.

Kao što smo ranije napisali, lakše je rešiti problem u početku, a idealno za rešavanje početnog stadijuma skolioze je kiropraktika.

Zona Komfora – Kiropraktika i rehabilitacija u srcu Novog Sada

U ulici Doža Đerđa 30, u Novom Sadu, nalazi se centar za kiropraktiku, rehabilitaciju, fizikalne terapije i masaže “Zona Komfora”.

Centar “Zona Komfora” nastao je u cilju, da omogući svakom sa problemom, da se ponovo oseća lepo u svom telu.

Bavimo se rešavanjem različitih bolnih stanja vezanih za mišićno-skeletni sistem, deformitetima kičmenog stuba.

Зона Комфора - Центар за Киропрактику, масажу, рехабилитацију - Нови Сад - Дожа Ђерђа 30

Postoje različiti deformiteti kičmenog stuba, kao što su lordoza, kifoza, i skolioza. Danas smo se dotakli teme skolioze.

Želeli smo da Vam dokažemo da i ako imate skolizu, nije kraj sveta. Sa našim iskusnim timom, koji je posvećen svakoj osobi maksimalno, svi problemi sa Vašim telom su rešivi.

U nekom narednom tekstu ćemo se dotaći i ostalih deformiteta kičmenog stuba. Do tada, potražite nas na Instagram ili Fejsbuk stranici Zona Komfora. Tu ćete pronaći pregršt kvalitetnog video materijala, slika,i ostalog sadržaja, koji Vam mogu pomoći u rešavanju Vaših zdravstvenih problema.