X i O noge su termini sa kojima ste se sigurno već susreli, ali šta oni znače za pravilan razvoj Vašeg deteta?

Opšte poznato je da deca do svoje druge godine imaju izražene O noge, naravno, većeg ili manjeg stepena. Potom, od druge do četvrte godine, deci noge počinju da poprimaju H oblik, tako što kolena počinju da zauzimaju taj položaj.

Svako odstupanje od normalnog razvoja bi moglo negativno da utiče na razvoj deteta i prema tome bi trebao da se poseti ortoped kako bi se prepisali adekvatno fizikalne lečenje.

Hajde prvo da ustanovimo šta znači imati X noge (genu valga), a šta znači imati deformitet nogu koji se zove O noge (genu vara)?

X noge – Genu Valga

H noge predstavljaju deformitet kolena koji se pojavljuje kao posledica slabije razvijenih spoljašnjih delova kostiju koji čine koleno.

Isto tako se mogu pojaviti kao posledica poremećaja statike uzrokovane deformitetima kukova ili stopala.

H noge mogu biti idiopatski, simptomatski i kompenzatorni, kao posledica promena u zglobovima. Ne postoji oštra granica između fiziološkog i patološkog valgusa.

Postoje određene naznake da čak i položaj nogu u materici tokok trudnoće može biti uzrok. Mnogo veći problem, jeste prekomerna telesna težina kod dece, kao uzročnik H nogu.

Х и О ноге код деце

H noge dovode do poremećaja statike u zglobu kolena i najčešće se javlja obostran deformitet (na oba kolena). Ređi su slučajevi na jednom kolenu. Ovaj problem, tokom razvoja i rasta deteta može da dovede do pojave skolioze, o kojoj smo više pisali ovde, a sama skolioza može da dovede do nastanka dodatnih problema sa zdravljem i kičmom.

Ovaj vid deformiteta nogu kod deteta dovodi do opterećenja prilikom dužeg hodanja. Samim tim dolazi se do ubrzanog zamora i bolova u zglobovima nogu, pa čak i u krstima.

Deca sa H nogama hodaju nespretno, trljaju međusobno kolena, dok su im stopala u pronaciji. Najčešće deca koja imaju ovakav problem su punačka, sa viškom kilograma i smanjenom fizičkom aktivnošću.

Preko 90% dece, koja su uzrasta između 2 i 6 godina lečenje uglavnom nije potrebno. Stanje se koriguje spontano i od sebe.

Ukoliko problem H nogu nije rešen sam od sebe, preporučuje se vežbe sa fizioterapeutom. Uz vežbe koriste se posebna obuća podešena za dati problem. Isto tako, kada deca pređu 8 godina, može se problem H noge rešavati nošenjem proteza tokom noć, dok kod adolescenata se vrši hirurška intervencija.

O noge – Genu Vara

O noge predstavljaju lučno iskrivljenje u potkolenici i natkolenici. Ovo stanje se često može primetiti kod fudbalera, koji često imaju manje ili više iskrivljenje, tj O noge.

O НОге код бебе

Pretežno su obe noge zahvaćene, veoma retko se desi da je jedna noga zahvaćena dok druga nije.

Sama linija opterećenja prolazi kroz medijalni kondil femura. Najčešće se ovaj problem kod dece javlja kada su “forsirana” da što pre prohodaju. Kosti su još uvek meke i elastične dok mišići nisu dovoljno jaki da izdrže teret. Samim tim dolazi do krivljenja, tj pojave O nogu.

Pitate se kako da prepoznate O noge?

Pa kada su noge opružene, a kolena ne mogu da se dodiruju, a da su pri tome spojena stopala i članci.

U odnosu na vreme pojave deformiteta, razlikujemo 3 vrste:

  1. Infantilne O noge – 2 do 4 godine
  2. Juvenilne O noge – 4 do 10 godina
  3. Adolescentne O noge – od 11 godine

Zona Komfora je tu za Vas

Ukoliko Vaše dete ima sličan problem, Zona Komfora je pravo rešenje za Vas. Naš stručan tim fizioterapeuta, koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo će učiniti sve da pomognu Vašem detetu i njihovom problemu.

Kroz različite setove vežbi uz oprobane metode rešićemo problem H i O nogu kod Vašeg deteta.