Imali smo tu čast da nas naš osnivač i vlasnik Đorđe Marković gostuje na Novosadskoj Televiziji u okviru jutarnjeg programa zvanog Novosadsko Jutro. Tokom veoma prijatnog razgovora od nekih 15-20 minuta teme koje su se načele su vezane za zdravlje kičmenog stuba.

Zdravlje kičmenog stuba

Deformiteti kičmenog stuba su učestaliji problem kod dece i odraslih i prema tome zdravlje kičmenog stuba je od presudnog značaja u modernom doba.

Postoje različiti deformiteti kičme, a mi ćemo Vam samo ukratko spomenuti neke koje smo kroz razgovor na Novosadskoj televiziji detaljnije prošli.

Skolioza

Skolioza predstavlja bočno krivljenje kičmenog stuba i najčešće je posledica neaktivnosti kod dece, nepravilnog sedenja, i prevelikog opterećenja kičmenog stuba(npr. teške školske torbe). Ona može biti urođena ili stečena. Kada je krivina kičme veća od 10 stepeni, onda se takav vid deformiteta smatra skoliozom.

Kifoza

Kifoza je deformitet kičme koji karakteriše povećanje fiziološke krivine grudnog dela kičme, prema natrag.

Najbolje se primeti kada su osobi ramena povijena unapred. Samim tim se da primetiti grba, tj gibus na leđima.

Lordoza

Lordoza predstavlja povećanje prednje krivine lumbalnog dela kičme i naginjanje karlice prema napred.

Normalne vrednosti lordoze u lumbalnoj regiji su od 15 do 30 stepeni. Često se lordoza pojavljuje u kombinaciji sa kifozom.

Zdravlje kičmenog stuba kod dece

Većina razgovora se vodila u vezi deformiteta kičmenog stuba. Takođe, zdravlja kičmenog stuba i samih tegoba koje mogu da izazovu kod dece.

Zbog čega je bitno na vreme otkriti same probleme sa kičmom, kako ih rešiti i kako se pojave ti problemi možete da poslušate u videu ispod, koji je postavljen na YouTube kanal Zona Komfor.

Na videu se nalazi čitavo gostovanje u Novosadskom jutru i vredi ga pogledati.

Saznajte kako da pomognete Vašoj deci na vreme.

Vaša Zona Komfora