Danas ćemo pisati o kifozi i lordozi, a skoliozi smo posvetili čitav tekst i možete ga pronaći ovde.

Kifoza

Kifoza je deformitet kičme koji karakteriše povećanje fiziološke krivine grudnog dela kičme, prema natrag.

Najbolje se primeti kada su osobi ramena povijena unapred. Samim tim se da primetiti grba, tj gibus na leđima. Takođe, jedna od nuspojava kifoze jeste izgled povećanog stomaka i ako osoba nije gojazna. Stomak izgleda veće nego što on to ustvari jeste. Još jedna karakteristika kifoze jesu uvučene grudi.

Кифоза и Лордоза - Деформитети Кичме - Зона Комфора

Kifoza nastaje kao posledica jednog od sledeća tri razloga:

  • Slabi leđni mišići
  • Neaktivnost kod dece
  • Genetske predispozicije

Isto tako u etiološkom smislu postoje posturalna i strukturalna kifoza.

Posturalnu kifozu srećemo u svakodnevnom životu. Nastaju usled lošeg držanja i položaja kičme u svakodnevnim aktivnostima, kao što su pogrbljeno sedenje prilikom čitanja ili pogrbljeni položaj kičme prilikom nekog fizičkog rada.

Strukturalne kifoze, kod dece, mogu se javiti zbog slabijih mišića ekstenzora kičme, i to kod brzog rasta deteta. Takođe, javljaju se kod prisutnog rahitisa, ili neke bolesti, koja iscrpljuje organizam.

I ako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, sigurno određeni uticaj na pojavu kifoze, pa tako i lordoze kod dece ima i savremeni način života.

Teške torbe za školu, preterano sedenje (školska klupa, za kompjuterom ili konzolama), preterano gledanje u telefone pri nepravilnom položaju tela su samo neke od situacija koje mogu da dovedu do pojave deformiteta kičme.

Lordoza

Lordoza predstavlja povećanje prednje krivine lumbalnog dela kičme i naginjanje karlice prema napred.

Normalne vrednosti lordoze u lumbalnoj regiji su od 15 do 30 stepeni i često se lordoza pojavljuje u kombinaciji sa kifozom.

Кифоза и Лордоза Лечење и Вежбе - Зона Комфора

Simptomi se najčešće ogledaju u vidu preteranog zamora, bola u leđima, kao i nemogućnost izvođenja određenih radnji i pokreta i to u zavisnosti od starosnog doba osobe koja pati od lordoze.

Terapija se uglavnom bazira na vežbama, tj kineziterapiju, dok se ekstremnijim metodama (hirurške intervencije) pribegava kada su nastale koštane deformacije.

Zona Komfora – Centar Kiropraktike Koji Leči Deformitete Kičme

Bilo koji vid deformiteta kičme, kao i bola, Zona Komfora i naš tim stručnjaka će učiniti sve što je u našoj moći da Vas izleči.

Programi koje koristimo u cilju rešavanja deformiteta kičme su DNS i ŠROT. Pisaćemo u detalje kako i zbog čega koristimo baš ove programe, a dok čekate te članke, možete malo više da saznate o ŠROTU ovde, dok o DNS programu pročitajte više ovde.

U ulici Doža Đerđa 30, u Novom Sadu, nalazi se centar za kiropraktikurehabilitacijufizikalne terapije i masaže “Zona Komfora”.

Centar “Zona Komfora” nastao je u cilju, da omogući svakom sa problemom, da se ponovo oseća lepo u svom telu.

Зона Комфора Центар Киропрактике Кинезитерапије и Рехабилитације

Bavimo se rešavanjem različitih bolnih stanja vezanih za mišićno-skeletni sistem, deformitetima kičmenog stuba.

Sa našim iskusnim timom, koji je posvećen svakoj osobi maksimalno, svi problemi sa Vašim telom su rešivi.

Svakog petka ćemo Vam donositi nove i zanimljive tekstove na našem blogu, dok ostalim danima nas potražite na Instagram ili Fejsbuk stranici Zona Komfora. Tu ćete pronaći pregršt kvalitetnog video materijala, slika,i ostalog sadržaja, koji Vam mogu pomoći u rešavanju Vaših zdravstvenih problema.