Reč spondiloza zna da probudi nelagodu kod osobe, kada je čuje.

Zbog čega je to tako?

I ako je ova reč veoma poznata, i većina Vas ju je čula, da li ste znali sa čim se ova reč povezuje?

Spondiloza predstavlja degenerativne promene na kičmi koje se dešavaju prirodno, putem starenja. Može se desiti da promene uznapreduju toliko da izazovu bolove u predelu kičme, vrata, kao i da smanje pokretljivost osobe.

Hajde da kažemo ovako, spondiloza predstavlja genetski uslovljenu promenu, tj proces starenja dovodi do ovog oboljenja.

Spondiloza i njeni uzroci

Kao što smo iznad napisali, spondiloza je degenerativni proces koji je neizbežan i njen uzrok je priroda, tj starenje osobe. Ali, brzina kojom se spondiloza razvija i vreme njene prvobitne pojave i pravljenje problema je nešto na šta možemo da utičemo.

Stareći, diskovi kod ljudi se isušuju, postaju tvrdi, tanji, i gube sposobnost amortizacije. Fasetni zglobovi, koji se nalaze između pršljenova takođe počinju sa godinama da slabije “rade” svoj posao. Hrskavica se troši, kosti počinju da stvaraju međusobno trenje.

Sve to dovodi do pojave spondiloze.

Gore navede situacije su one na koje ne možemo da utičemo, one će se desiti starenjem, i to je neizbežno. Ono na šta možemo da utičemo je u kolikoj meri i koliko brzo će doći do pojave spondiloze.

Жена осећа бол у леђима - Спондилоза - Зона Комфора Нови Сад - Киропрактика и рехабилитација

Čovek je uvek sebi bio najveći neprijatelj, pa tako je i u ovoj situaciju.

Moderan način života, ubrzan ritam, slabija kretnja, poslovi koji sve više izuskuju sedenje (da li u stolici ili za volanom) i sve manja i ređa fizička aktivnost dovode do ubrzanja procesa degeneracije i pojave spondiloze.

Svaki delić kičme koji omogućava pokret je podložan starenju i habanju. Svaki zglob, ligament ili diskus.

Nekorišćenjem, ili još gore nepravilnim korišćenjem ili prevelikim opterećenjem, svi delovi kičme se brže i jače troše, samim tim im se smanjuje pokretiljivost, gubi funkcija i na kraju ono očigledno, pojavljuju bolovi.

Genetika igra ozbiljnu ulogu u pojavi spondiloze. Ukoliko neko u Vašoj bližoj porodici ima ovaj vid problema, postoji velika mogućnost da ga i Vi nasledite.

Ređi su uzroci bolova u vratu i kičmi zapaljenski procesi, tumori, povrede, osteoporoza i slični.

Lečenje spondiloze

Najbitnije je dobro postaviti dijagnozu. Šta to znači?

Pa, nalaz na kičmi, tj degenerativne promene, treba dobro analizirati i uvedeti da li te promene mogu da izazovu postojeće probleme i simptome kod osobe koja se žali na bol.

Stvorene degenerativne promene u početnom stadijumu mogu biti kompenzovane aktivnošću mišića i prema tome kao terapija se obavezno preporučuje kiropraktika. O ovoj temi možete više da pročitate ovde.

Naravno, svaki vid terapije, tj kiropraktike mora biti prilagođen osobi sa bolom i doziran.

U većini slučajeva spondiloza uzrokuje manje bolove, blagu ukočenost i ne zahteva posebno lečenje i to je još jedan od razloga zbog čega se kiropraktika smatra idealnim rešenjem.

Sem kiropraktike, koriste se i druge neinvazivne metode kao što su:

  • Ultrazvučna terapija
  • Kineziterapija
  • Terapeutska masaža
  • Elektroterapija

Kineziterapija je možda i najvažnija neinvazivna metoda, jer upravo vežbanjem usporavamo nastajanje degenerativnih promena na kičmenom stubu.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst bio od pomoći, da ste bolje upoznati sa pojmom spondiloza i kako ona utiče na nas.

Ukoliko imate probleme vezane za mišićno skeletni sistem, javite se našem stručnom timu, a mi ćemo dati sve od sebe da vam pomognemo u prevazilaženju vašeg problema.

Vaša Zona Komfora.