Болови, неправилно држање, ограничена покретљивост, модеран и “брзи” начин живота је довео до све учесталијих здравствених тегоба, а можда је и најчешћи бол у леђима. Метода која налази широку примену у отклањању бола у леђима је и динамичка неуромускуларна стабилизација, скраћено ДНС.

У питању је посебан програм вежби који се примењује као форма физикалне терапије, у комбинацији са киропрактиком или као саставни део персоналних тренинга спортиста.

Њена учинковитост огледа се у отклањању читавог низа проблема локомоторног система, повећању стабилности, равнотеже и правилном извођењу покрета.

Шта су ДНС вежбе и због чега су битне?

Динамичка неуромускуларна стабилизација, тј ДНС је функционална метода рехабилитације и превенције. Њен циљ је да подстаке природни стабилизацијски систем тела, ослањајући се на начела моторног развоја.

Две девојке изводе ДНС вежбе са физиотерапеутом - Зона Комфора - Нови Сад

Пратећи моторни развој код деце, од њиховог рођења до навршене прве године може се уочити да сва деца, која су здрава и немају никаквих неуролошких или других поремећаја, заузимају исте положаје, имају исте покрене, усвојају исте покрене и сва деца теже ка истом циљу, а то је усправљање и почетак кретања на две ноге.

Принципи ДНС методе

Нервни систем је одговоран за контролу држања тела, покрете и ход.

Овај вид моторне контроле се упоставља у најранијим данима развоја детата.

ДНС вежбе се ослањају на сазнања из раног неуролошког развоја моторне контроле и помажу пацијентима да поврате функционалности свог мишићно-коштаног система.

Принципи ДНС методе садрже следеће елементе:

  • Дисање
  • Стабилизација торза
  • Систем подршке телу и држању тела
  • Центрирање зглобова

Ова метода стимулише делове мозга који контролишу покрете како би активирао стабилизаторски систем тела. То доводи до боље свести о телу, држању, као и респираторним функцијама.

Крајњи резултат ДНС вежби је оптималан и правилан покрет и безбедност свих зглобова и веза у телу.

Шта подразумевају ДНС вежбе?

У центру Зона Комфора, пре спровођена вежби по ДНС моделу, ради се детаљна дијагностика и процена стања пацијента.

Ако је стање пацијента задовољавајуће, вежбе се могу изводити и у склопу мање групе. Ипак препоручујемо индивидуалне третмане, ради бољег решавања проблема.

Као што смо раније напоменули, покрети типични за ране фазе кинетичког развоја који укључују пузање, котрљање, стајање, чучање и ходање чине основу динамичке неуромускуларне стабилизације.

Две девојке тренирају са физиотерапеутом - Зона Комфора - Нови Сад

Када се код одрасле особе уоче одступања од правилних моторичких образаца, примењују се одговарајуће корективне вежбе како би се постојеће неправилности умањиле или потпуно отклониле.

Ова врста вежби због тога у великој мери подсећа на покрете бебе.

Заснива се на заузимању положаја типичних за рани период живота и понављању детаљно разрађених покрета.

Спроводи се на систематичан начин и након извесног времена доводи до поновног успостављања правилних моторичких образаца.

ДНС третмани обично подразумевају вежбе стабилизације, мобилности, равнотеже и флексибилности. Поред тога, вежбе дисања такође су неизоставан елемент.

Шта се постиже ДНС вежбама?

Неправилно извођење покрета током дужег временског периода може изазвати читав низ проблема.

Најчешће је у питању преоптерећење кичменог стуба, што за резултат може имати појаву бола, губитак стабилности, поремећај равнотеже, укоченост или ограничену покретљивост.

Неретка су и много озбиљнија стања попут дискус херније, о којој више можете да прочитате овде, или настанак разноразних повреда.

ДНС третмани имају за циљ постизање стабилизације, која је главни предуслов за успостављање равнотеже, отклањање бола и усвајања правилних модела покрета.

Постиже се контрола више група мишића истовремено, успоставља правилно дисање и поправља моторика.

Када ДНС постиже најбоље резултате и због чега се одлучити за ове вежбе?

Постоји читав низ стања у којима се ДНС третманима постижу одлични резултати. Ту пре свега спадају деформитети кичме као што су сколиоза и кифоза, о њима смо такође писали, и можете да прочитате више о сколиози овде, док о кифози и лордози можете да сазнате овде.

Такође, ДНС побољшава одређена неуролошка стања попут мултипле склерозе, можданог удара, мишићне дистрофије. Ефикасни су и код отклањања бола, укочености и слабе покретљивости.

Када су у питању особе које се баве спортом, ДНС има значајну улогу у спречавању повреда и побољшању перформанси кроз поправљање образаца покрета и унапређивање опште физичке способности.

Физиотарепеу и две девојке изводе ДНС вежбе - Зона Комфора Нови Сад

Савршено уравнотежени и правилно изведени покрети код спортиста често су резултат управо овакве врсте вежби.

Савремени начин живота, послови које обављамо и недовољна физичка активност остављају дубок траг на опште стање нашег организма.

Често смо суочени са болом, притиском и стресом који нам отежавају свакодневно функционисање.

Захваљујући својој учинковитости, ДНС третмани ће готово без изузетка довести до значајног побољшања нашег општег стања и помоћи у отклањању ових распрострањених проблема.

Према томе, ако имате болове, слободно се обратите нама и покушаћемо да на најбољи начин решимом проблем и вратимо Ваше тело у идеално стање.

Ваша Зона Комфора, центар за киропрактику и рехабилитацију.