У данашње време све чешће можете чути како деца и одрасли имају проблема са држањем и различитим деформитетима кичменог стуба. За један од таквих деформитета сте сигурно чули и зове се сколиоза.

Сколиоза представља бочно кривљење кичменог стуба и најчешће је последица неактивности код деце, неправилног седења, и превеликог оптерећења кичменог стуба(нпр. тешке школске торбе). Она може бити урођена или стечена. Када је кривина кичме већа од 10 степени, онда се такав вид деформитета сматра сколиозом.

Постоје различити типови сколиозе.

Структуралне сколиозе представљају тип сколиоза код којих постоји ротација пршљенских тела. Овде долази до бочног померања тела пршљена на страну конвекситета(испупчења), као и до његове ротације на исту страну. Услед ротације пршљена долази и до ротације ребара, а као последица наведеног долази до појаве грбе, тј гибуса.

За разлику од структуралне сколиозе, функционалне сколиозе су сколиозе без увртања и без појаве грбе.

Киропрактика као лек против сколиозе

Хајде да напишемо прво шта је то киропрактика.

Киропрактика је механичка процедура и представља ручно кориговање положаја зглобова. Такође, киропрактика спада у манипулативне технике, за које се знало и пре више хиљада година. У данашњем добу спада у признате интегративне медицинске поступке.

Због свега горе наведеног, киропрактика се може искористити као саставни део третмана сколиозе. Предности оваквог начина лечења сколиозе је вишеструк, и многа истраживања су доказала да правовременом применом киропркатике, сколиоза може да се открије у самом зачетку и много брже излечи!

Сколиоза и како киропрактика може да Вам помогне? Зона Комфора - Центар за киропрактику и рехабилитацију

У традиционалној медицини, благе кривине кичме су често, нажалост, игнорисане, и баве се проблем са кичменим стубом тек када кривине постану велике. Тек када кривине доведу до огромних болова, искривљености и оштећења кичме, модерна медицина одлучи да се озбиљније ухвати у коштац са сколиозом.

Од круцијалне важности је да се открије кривина кичменог стуба што раније. Раним откривањем, правовременом киропрактиком и примењивањем вежби, прогресија сколиозе ће се зауставити и започеће се процес лечења и корекције.

Сколиоза и деца – Могу ли да се баве спортом?

Хајде да кренемо од претпоставке да сте нам се обратили јер Ваше дете има проблем са сколиозом, па се питате да ли може да се бави спортом.

Наш одговор, као и одговор бројних истраживања је категорично ДА!

Као што смо већ споменули, бројна истраживања на тему спорта, здравља и физичке активности су доказала да деца са сколиозом се могу бавити већином спортских и физичких активности. Битно је нагласити, да не постоје чврсти докази који ће повезати специфичан спорт и његов утицај на погоршање кривине код сколиозе.

Лечење сколиозе вежбама и киропрактиком у Вашој Зони Комфора Нови Сад

ИСИЦО истраживања су показала да код деце која се баве спортом, а имају сколиозу је дошло до побољшања. Није то велико побољшање, али је побољшање и према томе би Ваше дете требало да се бави спортом.

Сад се вероватно питате који је то спорт идеалан за дете са сколиозом?

Нажалост, одговор на ово питање и даље не постоји. Не може се са сигурношћу рећи да ће одређени спорт имати већи утицај у односу на неки други.

Наш савет је следећи.

Читајући разна истраживања стручњака из области сколиозе, ако дете има генетске предиспозиције да развије овакав вид деформитета, од 9. године би га требало редовно водити на контороле и пратити његово стање.

Као што смо раније написали, лакше је решити проблем у почетку, а идеално за решавање почетног стадијума сколиозе је киропрактика.

Зона Комфора – Киропрактика и рехабилитација у срцу Новог Сада

У улици Дожа Ђерђа 30, у Новом Саду, налази се центар за киропрактику, рехабилитацију, физикалне терапије и масаже “Зона Комфора”.

Центар “Зона Комфора” настао је у циљу, да омогући сваком са проблемом, да се поново осећа лепо у свом телу.

Бавимо се решавањем различитих болних стања везаних за мишићно-скелетни систем, деформитетима кичменог стуба.

Зона Комфора - Центар за Киропрактику, масажу, рехабилитацију - Нови Сад - Дожа Ђерђа 30

Постоје различити деформитети кичменог стуба, као што су лордоза, кифоза, и сколиоза. Данас смо се дотакли теме сколиозе.

Желели смо да Вам докажемо да и ако имате сколизу, није крај света. Са нашим искусним тимом, који је посвећен свакој особи максимално, сви проблеми са Вашим телом су решиви.

У неком наредном тексту ћемо се дотаћи и осталих деформитета кичменог стуба. До тада, потражите нас на Инстаграм или Фејсбук страници Зона Комфора. Ту ћете пронаћи прегршт квалитетног видео материјала, слика,и осталог садржаја, који Вам могу помоћи у решавању Ваших здравствених проблема.