За масажу готово недвосмислено везујемо позитивно осећање опуштености и доживљавамо је као пријатно искуство које нам помаже да се осећамо боље на много начина. Ова врста терапије потиче од давних времена, а позитивни ефекти које различити типови масаже имају на људско тело и ум, разлог су зашто и данас представља једну од омиљених техника за опуштање, али и начин за превазилажење мноштва проблема везаних за мишићно-скелетни систем.

Масажа у Новом Саду је неизоставан сегмент бриге о сопственом здрављу и телу, а центар Зона комфора је место где овој врсти третмана приступамо са озбиљношћу, стручношћу и дугогодишњим искуством, како бисмо учинили да се наши клијенти осећају добро у свом телу, и са новом енергијом и оптимизмом закораче у нови дан.

Када се јавља потреба за масажом? 

Непосредно окружење у коме живимо и радимо пред наше тело и ум поставља мноштво изазова. Уморни смо, затрпани обавезама, физички неактивни, а стресне ситуације саставни су део наше свакодневнице. Не чуди то што веома често осећамо напетост и притисак, патимо од несанице и главобоље, осећамо болове у леђима, врату и раменима. 

Често занемарујемо природну потребу нашег тела да буде активно и у покрету. Сати проведени за канцеларијским столом, лоше држање, или једноставно психичка преоптерећеност остављају озбиљан траг како на нашем телу, тако и када је у питању стање нашег ума. Зато су дани без бола, притиска и нагомиланог стреса постали права реткост, па чак и луксуз.  

Овакви проблеми слободно се могу назвати кочницом и озбиљном препреком у нормалном обављању наших дневних активности. Међутим, важно је да схватимо да управо масажа доноси огромно олакшање када су у питању поменути проблеми. Учинковита је и благотворна, а уколико се примењује редовно и стручно, може представљати кључ за потпуно побољшање нашег општег стања и квалитета живота.

Зашто је масажа учинковита?

Моћ и благотворно дејство додира препознати су још у давним временима као нешто што може донети огромно олакшање у борби како са болом, тако и са нагомиланом тензијом и анксиозношћу. У модерно време, када су ове врсте проблема готово неизбежне без обзира на пол, узраст или природу посла којом се бавимо, улога масаже као моћног оружја у борби против поменутих проблема још је наглашенија. Масажа нам доноси преко потребно опуштање и ослобађа нас бола – сложићете се да није потребан нити један додатни аргумент да масажу претворимо у редовну рутину и саставни део нашег стила живота.  

Масажа се служи равномерним, континуираним покретима благог или умереног интензитета, са циљем да стимулише мишиће и друга мека ткива. За време и након третмана масаже, у нашем телу се одвија читав низ физиолошких процеса чији свеукупни учинак доноси видне промене и побољшање нашег општег стања.

Бројне студије потврђују учинковитост масаже у отклањању читавог спектра симптома везаних за различита психофизичка стања. Трајање, врста и интензитет третмана прилагођавају се индивидуалном стању пацијента, како би се постигао максималан ефекат.

У којим се све случајевима примењује масажа?

Уколико размишљате о посети центру за масажу, али нисте у потпуности сигурни да ли је управо ова врста третмана оно што вам је потребно, навешћемо нека од уобичајених стања код којих масажа постиже одличне резултате.   

Бол у леђима, раменима и врату (акутни или хронични) један је од најчешћих проблема са којима се људи обраћају терапеуту. Побољшање у оваквим ситуацијама веома често осетно је већ у току и непосредно након првог третмана. За дугорочније резултате препоручује се редовна примена одговарајуће врсте масаже. 

Упала мишића, честа последица интензивне физичке активности, такође се успешно санира применом масаже. Њена примена честа је и када дође до настанка одређених повреда меког ткива. 

Међутим, не смемо занемарити незамењиву улогу третмана масаже у отклањању стања као што су прекомерни стрес, анксиозност, несаница или недостатак концентрације.

Који су бенефити масаже?

Један од бенефита масаже које осетимо готово тренутно јесте осећај потпуне смирености и опуштености. Разлог томе лежи у чињеници да масажа стимулише отпуштање хормона ендорфина – супстанце која у нама ствара осећај задовољства и среће. Истовремено, долази до значајног снижавања хормона заслужних за настанак стреса, какви су кортизол и адреналин. 

С обзиром на то да је веза између хормона стреса и њиховог штетног утицаја на наш имуни систем доказана, јасно је да је улога масаже за побољшање нашег свеопштег стања неспорна. Уколико на себи примећујете знаке анксиозности, слабу моћ фокусирања на своје дневне задатке, одсуство заинтересованости па чак и знаке депресије, масажа може донети значајну прекретницу када је у питању ваше психичко стање.

 

Стручно изведена масажа имаће неколико очигледних бенефита и када је у питању наше физичко стање. Пре свега, она доводи до смањења тензије у мишићима. Уз то, за резултат има повећање покретљивости оних делова тела у којима је био присутан бол или укоченост. 

Извођењем континуираних, уједначених покрета, масажа је у великој мери заслужна за успостављање нормалне циркулације у деловима тела где је циркулација, па самим тим и доток кисеоника и храњивих материја, био ослабљен. Додатна и једнако важна функција масаже огледа се у стимулисању лимфотока – система чија је улога кључна у ослобађању нашег тела од нагомиланих штетних материја и вишка течности. 

Колико су третмани масаже благотворни показаће се и на нашој кожи, која ће повратити тонус и свежину. Успорени метаболички процеси такође се могу знатно побољшати редовним посетама свом центру за масажу.

Како одабрати одговарајућу врсту масаже?

Сваки стручно спроведен третман масаже по својој природи је терапеутски и за циљ има побољшање општег стања или превазилажење одређеног здравственог проблема. Да би се у нашем телу десиле структуралне промене, потребно је да овакви третмани постану наша редовна пракса. 

Међутим, у огромном броју случајева људи у масажи проналазе начин да се истински опусте, ослободе нагомиланих брига, тензије и стреса, и у пријатном окружењу омогуће свом телу и уму да се регенеришу, успоставе нарушене токове енергије и проведу пријатно време бринући о сопственом здрављу. 

Било да сте суочени са неким од претходно поменутих симптома или једноставно желите да себи посветите квалитетно време и учините да се осећате боље, одабиром одговарајуће масаже донели сте сјајну одлуку за себе. 

Важно је истаћи да без обзира на то за коју врсту масаже се определите, сами третмани треба да представљају пријатно искуство током кога ћете бити потпуно опуштени, успоставити равномерно дисање, али и сигнализирати своме терапеуту уколико вам интензитет саме масаже не одговара (масажа не треба да буде болна).

Да ли се масажа спроводи по одређеном плану?

Када се свом терапеуту јавите са постојећим проблемом (бол у леђима или раменом појасу, на пример), оно што следи кратко би се могло сажети у четири основна корака. 

Ваш терапеут најпре ће сагледати ваше тренутно стање, испитати вас колико често осећате бол и у којој мери, али узети у обзир и историју проблема са којим се суочавате. Терапеут ће такође обратити пажњу и на начин на који се крећете, колики је опсег покрета болног дела тела, додиром проверити стање вашег ткива и мишића. 

Када стекне детаљнији увид у ваше стање, терапеут ће вам изнети план третмана и приступ вашем проблему. Понекад ће фокус третмана бити само појединачни делови у којима се јавља одређено болно стање, док ће у другим ситуацијама предмет масаже бити комплетно тело. Овом приликом добићете препоруку колико би учестали третмани масаже требало да буду и током ког временског периода би их било најбоље спроводити. 

Након тога, приступа се самим третманима масаже.

По завршетку масаже, заједно са својим терапеутом оценићете учинковитост сваког третмана. Нека од главних питања свакако су да ли је дошло до смањења бола или повећане покретљивости проблематичне регије, да ли је ваше држање правилније и тако даље. 

Све ово утицаће на то колико би често третмане требало спроводити. Јасно је да ће учесталије посете терапеуту током одређеног временског периода произвести значајније и дугорочније резултате.

За крај: да ли би масажа требало да буде неизоставан елемент модерног стила живота?

Чињеница је да у модерном свету масажа више не представља луксуз. Напротив – на ову врсту третмана потребно је гледати као на потребу нашег тела да искуси нешто што ће га одржати здравим и због чега ћемо се осећати добро. Што чешће своје тело подвргнете масажи, биће вам лакше да сачувате добро здравље. 

Бенефити масаже су бројни, али један третман неће бити довољан да осетите све њене позитивне аспекте. Зато би масажа требало да заузме важно место као један од главних начина бриге о сопственом здрављу – како физичком тако и менталном.  

Посаветујте се са својим терапеутом о најбољој опцији за вас и препустите се позитивним ефектима ове моћне технике. Не пропустите прилику да се осећате добро, опуштено и задовољно у сопственом телу.